Unieke stage in Parijs voor Paralympic Team Belgium

Gepost op 05 Nov. 2018

Meer dan 30 atleten van het Paralympic Team Belgium, uit 5 verschillende sporten, hadden afgelopen week afspraak in het INSEP te Parijs voor een unieke stage.

Paralympic Team Belgium, nieuwe identiteit van de Belgische paralympische beweging sinds september (lees meer), heeft zijn eerste hoogtepunt achter de rug. Zijn topsporters, coaches, kine’s en begeleiders zijn massaal afgezakt naar Parijs, gaststad van de Spelen van 2024, voor een unieke trainingsstage. Daar hebben atleten met een elite- of beloftestatuut uit vijf sporten – boccia, zwemmen, atletiek, wielrennen en goalbal – een volledige week doorgebracht in de prachtige infrastructuur van het INSEP (Institut National du Sport, de l’Expertise et de la Performance).

Deze stage is heel belangrijk voor het team en dient meerdere doelen”, verduidelijkte Olek Kazimirowski, directeur van het Belgian Paralympic Committee en initiatiefnemer van dit event. “Wij willen onze atleten een ideaal oefenterrein bieden, zodat ze zich in de beste omstandigheden kunnen voorbereiden. De coaches en kine’s kunnen programma’s op maat van elke atleet uitwerken, met verschillende soorten sessies (klassieke training, versteviging, stabiliteit, enz.). Het INSEP heeft hiervoor alle nodige faciliteiten in huis.”

Deze stage bood ook de kans om de banden tussen de atleten en begeleiders uit de verschillende disciplines aan te halen. Dankzij diverse groepsactiviteiten, waaronder een bezoek aan de Lichtstad en een diner met een prachtig zicht op de Eiffeltoren, kon iedereen nader kennismaken. “In samenwerking met de Ligue Handisport Francophone en Parantee-Psylos, de twee sportfederaties, proberen wij een sterke kern te bouwen. Wij willen dat de synergiën worden versterkt en dat de stafleden, in het bijzonder de kine’s, zo veelzijdig mogelijk te werk kunnen gaan. Uiteraard denken wij nu al volop aan de Spelen van Tokio 2020.”

De stage, die op een steenworp afstand van België werd georganiseerd, was bovendien een unieke manier om media-aandacht te trekken. “Er werden talrijke communicatieprojecten rond de stage opgezet, waaronder een persbezoek van twee dagen. Onze teams hebben ook veel video- en fotomateriaal aangemaakt, en sommige sponsors hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om onze atleten te volgen en hun eigen inhoud te creëren.”

Aan de blije gezichten van de deelnemers te zien, waren de doelstellingen behaald.

Anne d’Ieteren, voorzitster van het Belgian Paralympic Committee, bevestigde: “Deze stage was een succes. Het was voor het Paralympic Team Belgium een zeer belangrijke mijlpaal op de weg naar Tokio, maar ook … naar Parijs 2024. In het kader van de alsmaar toenemende professionalisering van onze beweging blikken we nu zo veel mogelijk vooruit en proberen we elke kans aan te grijpen om onze beweging verder te doen groeien!”