Twee finales voor Sam de Visser op WK Para Swimming: “Tevreden over mijn eerste WK”

Gepost op 18 Jun. 2022

Op de World Championships Para Swimming in het Portugese Funchal heeft Sam de Visser hoge ogen gegooid. De 18-jarige zwemmer behaalde donderdag en vrijdag twee keer de finale als jongste deelnemer, en twee maal werd hij daarin zesde.

Op donderdag maakte Sam de Visser zijn debuut op het wereldkampioenschap in de 400 meter vrije slag. In de heats deed hij ’s morgens maar liefst 7 seconden van zijn persoonlijk record: 4:29.91 en goed voor de zesde tijd en een plek in de finale. ’s Avonds zwom hij daarin weer twee seconden sneller (4:27.62) en daarmee eindigde hij op plaats zes.

“De 400 meter vrije slag is een van de zwaardere races. Dat is een wedstrijd waarbij je een tactiek moet aanhouden, en toch gaat het enorm snel. Dat maakt het net leuk en daarom is het mijn lievelingsnummer”, zei Sam na de race. “Mijn coach Greg Planckaert zegt dat mijn uithouding momenteel heel goed zit, dus ik ga morgen opnieuw mijn besstijd proberen aanvallen. Daarmee hoop ik de finale te halen.”

Op vrijdag moest Sam dus opnieuw aan de bak in de 100 meter rugslag. De Limburger zwom in de heats naar de zevende tijd en haalde zo opnieuw de finale. Met zijn tijd 1:57.57 zat hij iets boven zijn persoonlijk record (1:56.92). In de finale was hij met 1:57.52 opnieuw een tikkeltje sneller en tikte hij net voor de Italiaan Simone Ciulli aan: een zesde plaats voor onze landgenoot! De Italiaan Simone Barlaam zwom een sensasioneel wereldrecord: hij dook als eerste onder de minuut met 59.72. Het vorige record stond op 1:01.00, gezwommen door Bogdan Mozgovoi tijdens de Paralympische Spelen in Tokyo.

“Vanmorgen voelde ik me nog niet top, maar vanavond had ik wel het gevoel dat ik mijn PR zou verbeteren, maar net niet dus. Toch ben ik tevreden over mijn eerste wereldkampioenschap”, zei Sam.

Het wereldkampioenschap zit er bijna op. Op zaterdag 18 juni komt Tatyana Lebrun om 10u11 nog een laatste keer in actie op de 100 meter rugslag (S10). Lebrun won eerder dit WK een bronzen medaille.