Toyota doet opnieuw beroep op de input van atleten van Paralympic Team Belgium

Gepost op 08 Dec. 2021

In januari 2021 werd een delegatie van atleten en officials van Paralympic Team Belgium geraadpleegd om input te geven over de toegankelijkheid van de wagens met het oog op de Spelen van Paris 2024. Enkele maanden later nodigt Toyota opnieuw verschillende leden van het team uit om hun mening te geven over hun vervoersmiddelen.

Als internationale Olympische en Paralympische partner, levert Toyota de officiële wagens tijdens de Spelen. Momenteel werken ze aan de modellen die zullen worden gebruikt tijdens de Spelen van Paris 2024, maar uiteraard wensen ze ook oplossingen te zoeken voor een meer inclusieve mobiliteit in het algemeen. Daarom nodigde de autobouwer verschillende vertegenwoordigers van Paralympic Team Belgium uit, om hun mening te geven over een reeks modellen.

Tijdens de eerste editie van deze workshops in januari 2021, werd de algemene feedback van de atleten en officials ten zeerste geapprecieerd door de medewerkers van Toyota. Echter lag tijdens deze eerste dagen de focus voornamelijk op rolstoeltransfers in en uit de wagen. Deze keer wenste Toyota nog meer in detail te treden, waardoor ze opnieuw beroep deden op Paralympic Team Belgium. De aanwezige atleten deze week waren Milan Thomas, Piotr Van Montagu, Man-Kei To, Barbara Minneci, Oljan Mapreni en Thierry Dutrieux, vergezeld door de officials Dirk Cossaer en Joeri Verellen. Ze hebben de problemen kunnen aantonen waarmee ze meestal kampen als persoon met bijvoorbeeld een visuele of fysieke beperking, al dan niet gebruik makend van een rolstoel.

Verschillende departementen waren vertegenwoordigd

« Gewoonlijk is het de persoon zelf die zich zo goed als mogelijk probeert aan te passen aan de wagen, dus ik ben heel blij met dit initiatief », vertelt Barbara.

De aanwezigheid van meerdere vertegenwoordigers uit de verschillende departementen van het merk, zoals de afdeling onderzoek & ontwikkeling, alsook de verkoopdienst, heeft gezorgd voor een concrete en pragmatische discussie. Allemaal samen werden de elementen geïdentificeerd die aangepast of verbeterd kunnen worden, om op die manier het leven van personen met een beperking makkelijker te maken.

Thierry vat het gevoel van alle aanwezigen perfect samen: « Het is niet altijd makkelijk om zich in de plaats te stellen van een persoon met een beperking, dus de beste manier om problemen op te sporen is om hen persoonlijk uit te nodigen ».

« Ik stelde mij de vraag of mijn aanwezigheid vandaag een meerwaarde zou vormen, aangezien ik een visuele beperking heb en deze niet meteen gelinkt kan worden met autorijden in het algemeen », geeft Oljan Mapreni toe. « Er zijn echter enkele problemen waar ook wij mee te maken kunnen hebben, zoals een moeilijk toegankelijke veiligheidsgordel of de instaphoogte om in de wagen te geraken, waardoor er enkele interessante ideeën werden uitgewisseld en Toyota reeds enkele accessoires heeft ontworpen om deze problemen op te lossen. Ze begrepen meteen de noodzaak van het voorstel om bijvoorbeeld het kleurencontrast ter hoogte van de trede te vergroten.  We beseffen dat kleine aanpassingen in het geheel zeker niet onverenigbaar zijn met het design van het voertuig ».

Sommige aanpassingen al geconcretiseerd

Sinds januari werden verschillende ideeën, die toen werden aangehaald door onze atleten, reeds geconcretiseerd. Man-Kei To, die reeds aanwezig was op de vorige editie, kan het wel smaken. « Er werd reeds rekening gehouden met de opmerkingen die we gaven, want ik heb al gemerkt dat er elementen zijn om transfers in en uit de wagen te vergemakkelijken. Het zou geweldig zijn moesten deze zaken reeds aanwezig zijn bij de verkoop van de wagens, zodat wij achteraf geen extra aanpassingen moeten doen. »

Er werd nu ondertussen reeds feedback gegeven op de auto’s aanwezig in het Paralympisch dorp in Tokio en op de prototypes voor Parijs, maar de voorgestelde ontwikkelingen aan de wagens van dit gamma zouden ook ter beschikking kunnen worden gesteld voor het brede publiek van personen met een beperking. Dit maakt deze samenwerking zo waardevol, een mooie illustratie van hoe de Paralympische Beweging een drijvende kracht kan zijn voor verandering en kan bijdragen tot een meer inclusieve samenleving.