Tokyo 2020 : organisatoren publiceren eerste maatregelen voor ‘zekere’ Spelen

Gepost op 04 Feb. 2021

Applaus in plaats van supportersgezangen, bij voorkeur geen openbaar vervoer gebruiken, elementaire hygiënevoorschriften naleven, … het zijn maar enkele van de eerste instructies die het International Olympic Committee (IOC), het International Paralympic Committee (IPC) en het organisatiecomité van Tokyo 2020 (TOCOG) gezamenlijk hebben aangekondigd.

De organisatoren van de Olympische en Paralympische spelen herbevestigden recent er alle vertrouwen in te hebben dat de Spelen in juli en augustus zullen doorgaan. De huidige context vereist echter dat een reeks voorzorgsmaatregelen dient genomen te worden teneinde de verspreiding van het virus te beperken.

Sinds 3 februari kunnen de Internationale Federaties en officials de eerste versie consulteren van het zogenaamde “Playbook”, waarvan de versie voor de Paralympische Spelen beschikbaar is op de website van het IPC. Dergelijke “Playbooks”, die op maat van de verschillende doelgroepen op de Spelen zullen worden ontwikkeld, omvatten een reeks instructies die tot doel hebben de risico’s, verbonden aan het COVID-19 virus, zowel vóór, tijdens als na de Spelen te beperken.

Het IOC, IPC en TOCOG volgen de evolutie van deze crisis van zeer nabij op en zullen in aanloop naar de Spelen updates van deze documenten publiceren. In deze eerste versie worden onder meer de logische hygiënevoorzorgsmaatregelen herhaald, zoals het dragen van een mondmasker, het houden van afstand en het gebruiken van desinfecterende handgels.

Het geheel van regels en de verschillende “Playbooks”, waaronder die voor NPCs (Nationale Paralympische Comités), zullen in de komende dagen voor het eerst verschijnen op de website van het IPC.

Het IOC, IPC en TOCOG herhaalden ook hun positie ten aanzien van vaccinatie : deze zal niet verplicht zijn, maar zal uiteraard bijdragen tot het beperken van de risico’s van de verspreiding van het virus.