Tokyo 2020 – Het IOC, gesteund door IPC, geeft zichzelf 4 weken om te beslissen

Gepost op 23 Mar. 2020

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft bekend gemaakt dat het momenteel met alle mogelijke partners in contact is om een beslissing te kunnen nemen over de komende Olympische en Paralympische Spelen. Het IOC heeft zichzelf 4 weken gegeven om tot een beslissing te komen. Uitstel van de Spelen is daarbij een optie, het annuleren ervan echter niet. Het IPC steunt het IOC in dit proces en benadrukte dat « het menselijke leven veel belangrijker is dan wat dan ook. »

De mondiale pandemie waaronder we momenteel gebukt gaan, alsook de maatregelen die werden getroffen om de verspreiding ervan in bedwang te houden, leidden de laatste tijd tot heel wat vragen over de organisatie van de Olympische (24 juli – 9 augustus) en Paralympische Spelen (25 augustus – 6 september). Verschillende internationale federaties hebben de afgelopen dagen publiekelijk hun mening geuit over dit onderwerp, en vroegen daarbij om een snelle beslissing van het IOC. Deze laatste reageerde gisteren en gaf daarbij aan dat het er alle mogelijke contacten op nahoudt om de verschillende scenario’s te bestuderen. Het IOC geeft zichzelf 4 weken om een beslissing te nemen, maar gaf daarbij ook aan dat het prioriteit zal blijven geven aan de gezondheid van alle betrokken partijen, en dat het zal blijven strijden tegen het coronavirus. De optie van het uitstellen van de Spelen is bijgevolg voor het eerst voorgesteld als een realistische piste.

Enkele uren later uitte het IPC, via diens voorzitter Andrew Parsons, zijn steun aan het IOC in dit proces. « Op dit moment is het menselijk leven veel belangrijker dan wat dan ook, » gaf hij aan in een videoboodschap. « Het is cruciaal dat iedereen, ook de atleten, thuis kunnen blijven om deze verschrikkelijke ziekte, die de hele wereld in zijn greep houdt, een halt te kunnen toeroepen. » De voorzitter sprak van een ongeziene situatie, waarin de gezondheid en het welzijn van alle betrokken op de eerste plaats moet komen.

« De volgende 4 weken zullen de tijd geven om te bekijken hoe de situatie evolueert op wereldschaal en zullen de kans geven om de verschillende scenario’s te bestuderen, indien de data van de Spelen zouden worden aangepast, » ging Parsons verder. « Zoals u zich kan inbeelden, zou het eventuele aanpassen van de data van de Spelen een enorme logistieke uitdaging inhouden. Het IPC zal het IOC bij elke stap steunen. »