Together 2 Paris

Gepost op 22 Nov. 2022

Een historisch moment: voor de eerste keer zijn de Olympische en Paralympische atleten deze week samen op stage en dit in het Gloria Sports Arena in het Turkse Belek! Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) en het Belgian Paralympic Committee (BPC) kozen er immers voor om de handen in elkaar te slaan onder het thema ‘Together 2 Paris’.


Deze gemeenschappelijke stage kadert in een steeds nauwere samenwerking tussen het BOIC en het BPC: twee aparte organisaties, maar met gemeenschappelijke waarden en doelstellingen, zeker wat betreft topsport en multidisciplinaire competities. Ook op internationaal niveau is er steeds meer toenadering tussen de Olympische en de Paralympische wereld.

Om deze samenwerking tussen het BOIC en het BPC verder te versterken, werd er een werkgroep opgericht. Deze werkgroep bekijkt de mogelijkheden voor verdere samenwerking op sportief, organisatorisch en financieel vlak en doet hierover voorstellen aan beide organisaties. Deze stage is slechts één voorbeeld van een initiatief dat al uitgewerkt werd.

Elkaar inspireren en leren van elkaar staan centraal tijdens deze stage, die kadert in het traject richting de Spelen van Parijs 2024. Om deze boodschap van ‘Together 2 Paris’ kracht bij te zetten, staan er verschillende inspirerende sessies op het programma, zoals een initiatie goalball (Paralympische sport) voor de Olympische atleten, een inspiratiesessie voor atleten over ‘Becoming a Paralympic Champion’ en een coaches sessie over ‘Making the difference’ door Remko Meeusen en Christophe Prémont.

“We mogen trots zijn dat we deze gemeenschappelijke stage hebben kunnen realiseren. We hopen dat het de atleten, coaches en alle delegatieleden kan inspireren. Dat vele mensen niet eens weten dat we twee aparte organisaties zijn, toont eens te meer de logica om nog intenser te gaan samenwerken, met respect voor de bijzonderheden van elke organisatie,” stelt Cédric Van Branteghem, CEO van het BOIC. “Ook van de atleten hoorden we veel positieve reacties op deze samenwerking en op de gemeenschappelijke stage. Voor hen is er slechts één atleten-community, zonder onderscheid tussen Olympisch en Paralympisch.”

"Er is een sterke wil, zowel vanuit het BPC als het BOIC, om richting steeds meer samenwerking te gaan, ook al werd er geen einddoel voorgesteld dat we op een bepaald moment willen bereiken,” vult Olek Kazimirowksi, Managing Director van het BPC, aan. “Het organiseren van deze gezamenlijke stage is daar een heel goed voorbeeld van, ook al werken we al enkele jaren samen. Wij delen niet alleen dezelfde waarden en doelstellingen, maar delen ook dezelfde kantoren en staan tijdens de voorbereiding van de Spelen regelmatig met elkaar in contact, of het nu gaat over het samen ontmoeten van belangrijke stakeholders, het uitwerken van partnerships of het optimaliseren van logistieke aspecten.”

ALGEMENE INFORMATIE OVER DE STAGE

De Team Belgium stage vindt plaats van 12 tot 27 november, waarvan het gedeelte van 21 tot 27 november samen met Paralympic Team Belgium georganiseerd wordt.

Op deze stage zijn volgende Olympische sporten vertegenwoordigd: atletiek, boogschieten, breaking, hockey (dames), kajak, klimmen, mountainbike, roeien, gewichtheffen, schieten, wielrennen (piste) en zeilen. Voor de Paralympische sporten gaat het over: atletiek, boogschieten, badminton, boccia, wielrennen, goalball, zwemmen en tafeltennis.

Onder de atleten ook heel wat klinkende namen zoals Olympisch kampioene, Nina Derwael, medaillewinnaars van Tokyo 2020 Matthias Casse, Ewoud Vromant, Tim Celen en Roger Habsch en wereldkampioene, Lotte Kopecky.

In totaal bestaat de delegatie uit 236 personen, inclusief de algemene omkadering, de medische begeleiding, de Team Belgium experten en de vertegenwoordigers van de topsportpartners. Daarnaast reisden ook Vlaams minister van sport, Ben Weyts, en de minister van sport van de Franstalige Gemeenschap, Valérie Glatigny, af naar Belek.