Toch Parijs 2024 en Los Angeles 2028?

Gepost op 27 Jul. 2017

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) maakte een maand geleden al bekend dat ze de Spelen van 2024 en 2028 tegelijk zullen toekennen aan Parijs en Los Angeles. Op 13 september zal in Lima, de Peruaanse hoofdstad, het doek definitief vallen. Toch lichtte de burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, nu al een tipje van de sluier op.

Op papier is het zo dat het IOC zeven jaar voorafgaand aan de Olympische en Paralympische Spelen de toekomstige gaststad bekendmaakt tijdens haar Algemene Vergadering. Aangezien het IOC beide overgebleven kandidaten, Parijs en Los Angeles, geschikt vinden om de Spelen te organiseren, besliste het om de Spelen van 2024 en die van 2028 gelijktijdig toe te kennen. Hoewel ze pas in september officieel toegekend worden, brengt de burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, nu misschien toch al de uitkomst aan het licht.

Gisteren, woensdag 26 juli, verbrak Eric Garcetti de stilte rond de onderhandelingen. Hij bekende dat het zeer onwaarschijnlijk is dat Los Angeles de Spelen van 2024 zal organiseren. Hij gaf ook toe dat het voorstel van het IOC om de Spelen pas in 2028 te organiseren enorm voordelig zou zijn op financieel vlak. Het zou volgens hem dus dom zijn van LA om de Spelen niet in 2028 op touw te zetten.

Hiermee lijkt alles gezegd. Het is duidelijk dat Los Angeles de Spelen van 2028 meer dan ziet zitten, terwijl Parijs echt hoopt op 2024 om de verloederde regio Saint-Denis te kunnen opfleuren in het kader van de organisatie van de Spelen. Uitstekende geruchten dus voor ons land, dat 12 jaar na de Spelen van London 2012 opnieuw een ferme boost zou kunnen kennen met de Paralympische Spelen in onze achtertuin.