Terugblik op de Paralympische Spelen van Peking

Gepost op 25 Mar. 2022

De Paralympische Winterspelen vonden plaats van 4 tot 13 maart. Twee atleten vertegenwoordigden er ons land: Linda Le Bon en Rémi Mazi. Met resultaten tussen de 5e en 7e plaats op de snelheidsdisciplines, mogen Linda Le Bon en haar voorskiester Ulla Gilot zeker tevreden zijn, ondanks enkele frustraties. Rémi Mazi eindigt zijn Spelen met een positieve noot door als 23e te eindigen op de slalom.

De twee atleten van Paralympic Team Belgium namen deel aan de competities in het para-alpine skiën, in het gebergte van Yanqing, in de buurt van Peking. Linda stond aan de start van alle disciplines, met haar voorskiester Ulla Gilot, in de categorie voor skiërs met een visuele beperking, terwijl Rémi deelnam aan de zogeheten technische disciplines in de categorie voor staande skiërs.

Geen verrassingen in Peking

« De resultaten van onze atleten liggen in het algemeen in lijn met de verwachtingen voor hun eerste Paralympische deelname », vat Olek Kazimirowski, Chef de Mission in Peking, kort samen.

« Linda moest helaas beroep doen op de reserve voorskiër van de delegatie amper enkele dagen voor vertrek. Gezien de reserve voorskiester haar dochter was, bestond er reeds een sterke band tussen Linda en Ulla. Niettegenstaande is de relatie atleet-voorskiër heel bijzonder en is er tijd nodig om deze op te bouwen. Met maar een aantal dagen training op de pistes om alles te automatiseren, zijn hun 6e, 7e en 5e plaats op de snelheidsdisciplines (afdaling, super G en super combiné) dus meer dan correct gezien de omstandigheden », ligt hij toe. 

Naar Peking gekomen met grootse ambities, na haar twee zilveren medailles op het laatste Wereldkampioenschap, heeft Linda alles gegeven om de uitdagende pistes en tracés van deze Paralympische wedstrijden te bedwingen, onder begeleiding van haar voorskiester Ulla Gilot. Ondanks dat er helaas geen medaille is uit voortgevloeid, zijn de finale plaatsen die ze hebben behaald in de snelheidsdisciplines, vooral op de super G (5e), zeker naar behoren gezien de omstandigheden. Moeder en dochter verlaten Peking met kostbare gezamenlijke herinneringen.

« Dit terwijl Rémi, met als doel een plaats in de top-25, op een respectievelijk 32e plaats in de reuzenslalom en op een 23e plaats in de slalom finisht », herneemt de Chef de Mission. « Hiermee is zijn doelstelling deels ingelost, zelfs al had hij met twee goede runs, in zowel de reuzenslalom als de slalom, nog hoger in het klassement kunnen eindigen ».

Rémi Mazi was inderdaad wat teleurgesteld na afloop van zijn eerste Paralympische deelname. Met te veel fouten in de eerste run van de reuzenslalom, kon hij zelfs met een opmerkelijk betere tweede run, geen plaatsen meer goedmaken in het eindklassement. Met meer engagement in de slalom, en opnieuw een sterkere tweede run, kon hij zijn doelstelling van een top-25 plaats alsnog waarmaken. Een mooie manier om zijn eerste Paralympische Spelen af te sluiten.

Afspraak binnen 4 jaar in Milaan!

Volledige resultaten van Linda Le Bon en Rémi Mazi in Peking