Tarvisio 2017 - Eindverslag team Belgium

Gepost op 01 Feb. 2017

Nu de laatste wedstrijddag van het wereldkampioenschap in Tarvisio achter de rug ligt, is het tijd om een sportieve balans op te maken. Deze transalpine competitie was de seizoendoelstelling voor de paralympische skiërs uit België, op amper een jaar van de Paralympische Spelen in PyeongChang. Het duo en tevens zusjes Sana, die volop progressie boeken, droomden van een medaille. In een klasse die een sterk deelnemersveld vertegenwoordigt, beoogde Jasper Balcaen zijn wedstrijden snel af te werken om zo zijn maximum punten te doen zakken. Marie-Morgane Dessart, die gegidst wordt door Marine Antoine, deed een maand geen competitie wegens een blessure. Ze kwam dus in Tarvisio aan de start zonder wedstrijdritme en had bijgevolg geen grote verwachtingen vooropgesteld.

Downhill

Op de eerste dag van de competitie stond de halsbrekende afdaling op het programma. Onder een heldere hemel en met -10 graden op de thermometer vertegenwoordigden de zusjes Sana België in deze discipline. Met 541 meter hoogteverschil in het achterhoofd was de eerste doelstelling om geen controle te verliezen over de skies. Missie geslaagd voor het complementair duo: 3e plaats in 1:04.09 op 5 seconden 60 van de eerste plaats. De eerste medaille – brons -  voor België in deze editie van het wereldkampioenschap is een feit.

Super G

De competitie volgt in snel tempo op. Intussen komen de zusjes Sana opnieuw aan de bak en krijgen gezelschap van een andere Belg Jasper Balcaen (hemiplegie – LW9-1). Jasper bevindt zich in een klasse met zeer sterke concurrenten en focust zich om onder de grens van 100 punten te blijven. In de Super G eindigt hij 22e op amper 10 seconden 52 van de eerste.

Super Combined

Jasper en Eléonor bevinden zich opnieuw op de piste. Marie-Morgane en Marine knijpen voorlopig de remmen toe en wachten op hun technische proeven en de slalom. Op een zucht – 88 honderdsten - van brons eindigen ze uiteindelijk 4e in 2 :08.80. Jasper trekt de lijn van zijn goede vorm door en eindigt 15e in zijn klasse en komt binnen op 10 seconden 80 van de winnaar. Dit betekent het einde van de snelheidsproeven en het begin van de technische onderdelen.

Er resten nog twee dagen competitie en vijf Belgen komen aan de start van de slalom en reuzeslalom.

Giant Slalom

Eléonor en Chloé hebben duidelijk vooruitgang geboekt. In een discipline die hen minder goed ligt, wegens de techniciteit, finishen ze op een mooie 4e plaats. Met een chrono van 2:37.15 moeten ze 16 seconden 10 toegeven op de eerste plaats. Marie-Morgane, die net hersteld is van een blessure nam beslag op plaats 10 in haar klasse en had 45 seconden achterstand op de winnares.

Jasper levert opnieuw een goede prestatie af. Hij komt terecht op de 16e plaats op 9 seconden 75 van de leider.  

Slalom

De laatste dag nadert voor de Belgische skiërs. De vermoeidheid neemt toe, de spieren geraken uitgeput, maar ze gaan nog een eenmaal de latten aanbinden.Marie-Morgane en Marine komen binnen als 9de op 30 seconden van de koppositie. De continuïteit van Jasper wordt nogmaals beloond in zijn klasse: een 12e plaats. Het tijdsverschil met de eerste plaats bedraagt 6 seconden 75. De tandem Sana skiet naar een tijd van 1:43.74 op 10 seconden 83 van de eerste plaats.

De balans is telkens heel positief. 2 medailles, vooruitgang geboekt, ... De resultaten kan u hier raadplegen.