Tafeltennis – Laurens Devos verovert de eerste plaats op de wereldranglijst

Gepost op 16 Jun. 2017

Laurens Devos heeft gisteren de Bayreuth Open gewonnen in het enkelspel bij de mannen (klasse 9 – hemiplegie). Dankzij deze prestatie wordt de atleet uit Malle voor het eerst in zijn carrière nummer 1 op de wereldranglijst in zijn klasse.

Een delegatie van vijf Belgische paralympische atleten (waarvan vier met een BPC topsportstatuut) is op dit moment in Duitsland om het pittig tornooi F40 van Bayreuth te spelen. De jonge Laurens Devos, die goud behaalde op de Paralympische Spelen van Rio, verloor geen enkele set in de groepsfase. Bye in de achtste finale, versloeg hij vervolgens de Braziliaan Moreira (ITTF 23) met 3-0 in de kwartfinale. In de halve finale, had onze landgenoot ook ruim overschot, hij versloeg de Fin Miettinen (ITTF 16) eveneens met 3-0.

In de finale stond Laurens Devos tegenover de Rus Nozdunov, de nummer 3 op de wereldranglijst. De jonge Belgische speler moest twee sets prijsgeven, maar haalde de overwinning op het einde nog binnen met 3-2.

Deze gouden medaille zorgt ervoor dat de atleet van Parantee-Psylos (club TTC Sokah)zich voor de eerste keer in zijn carrière nummer 1 op de wereldranglijst kan noemen. Een schitterend resultaat voor de jonge getalenteerde tafeltennisser, die in augustus 17 jaar wordt.

Laurens Devos en Florian Van Acker (klasse 11, verstandelijke beperking) zullen dit jaar hun titel (2015 Vejle) verdedigen op de Europese Kampioenschappen in Lasko in Slovenië, van 26 september tot 5 oktober.

Wat de andere Belgische atleten in Bayreuth betreft: Benjamin Marotte (klasse 3 – ITTF 41) slaagde er jammer genoeg niet in zich te kwalificeren voor de achtste finales. Marc Ledoux (klasse 8 – ITTF 13) en Mathieu Loicq (klasse 8 – ITTF 14), daarentegen, plaatsten zich wel voor de knock-outs, maar gingen daar de boot in.  Ben Despineux (klasse 7 – ITTF 15) kwalificeerde zich ook voor de knock-out fase, maar werd in de kwartfinales verslagen door de nummer 1 op de wereldranglijst, de Oekraïener Nikolenko.