Sprinters Maxime Carabin en Roger Habsch schenken België 2 gouden medailles op de 100m

Gepost op 24 mei. 2024

De wereldkampioenschappen G-atletiek in Kobe lopen langzaam ten einde, maar de Belgische sprinters hebben hun laatste woord nog niet gezegd. Afgelopen nacht veroverde Maxime Carabin in Japan een tweede wereldtitel in de klasse T52, dit keer op de 100m (00:16.79). Roger Habsch deed een paar uur later hetzelfde op dezelfde afstand in de klasse T51 (00:20.82).

Een paar dagen na de verlenging van zijn wereldtitel op de 400m, ging Maxime Carabin voor hetzelfde resultaat op de 100m (klasse T52). In de reeksen zette de Luikse wheeler de snelste tijd van alle deelnemers neer met een nieuw kampioenschapsrecord (00:16.77). Reden te meer om optimistisch te zijn voor de finale! Ondanks een moeizame start wist onze landgenoot zijn rivalen toch in te halen en voorbij te steken richting een tweede wereldtitel in Japan. De Mexicaan Hernandez Mondragon eindigde tweede, slechts een paar honderdsten van een seconde voor de Japanner Sato.

➡️ Maxime Carabin knalt naar goud op 400m in Kobe | Paralympic Team Belgium

"Vandaag was mijn start niet zo goed. Het geeft dus voldoening dat ik mezelf heb kunnen herpakken, de anderen heb kunnen bijhalen en voorbijsteken richting de finish. Ik ben erg blij dat ik de twee wereldtitels die ik vorig jaar won, heb kunnen verlengen. Dat belooft veel goeds voor deze zomer in Parijs", reageerde Maxime, die zijn kampioenschappen morgen in stijl wil afsluiten op de 1500m.

In het avondprogramma kwam Roger Habsch aan de start van de finale op de 100m (klasse T51). De atleet van Ligue Handisport Francophone en wereldrecordhouder op deze afstand was de grote favoriet bij afwezigheid van zijn landgenoot Peter Genyn en de Fin Toni Piispanen. Roger vertrok vanuit baan 5 en twijfelde geen moment. Hij controleerde zijn race perfect en won in 00:20.82.

"Vorig jaar werd ik vicewereldkampioen, dus ik ben natuurlijk blij dat ik dit jaar de titel heb gepakt", glimlachte Roger na zijn race. "Vandaag verliep de start van mijn race wat moeilijker omdat mijn hand uitgleed, waardoor mijn wheeler van richting veranderde en ik mijn traject een paar keer moest corrigeren. Maar ik ben iedereen nog voorbijgesneld, dus ik ben nog steeds tevreden over mijn race. Morgen gaat de 200m door. Mijn vorm is goed, dus ik hoop mijn titel van vorig jaar te verlengen.”

Joyce Lefevre sloot de achtste wedstrijddag voor onze Belgen af met de finale van de 800m (klasse T34). Ze eindigde zesde met een tijd van 2:17.29.

Paralympic Team Belgium heeft nu drie wereldtitels op zijn conto in Japan vóór de laatste wedstrijddag op zaterdag. Jongeren Selma Van Kerm (T37) en Ilias Benkaddour (T63) zullen zich proberen te plaatsen voor de finales van de 200 en 100 meter, terwijl Maxime Carabin (T52) en Roger Habsch (T51) beiden zullen strijden voor een podiumplaats op respectievelijk de 1500 en 200 meter.