Selma en Chloé ontmoeten Noor Vidts

Gepost op 17 Mar. 2023

Op dinsdag 14 maart 2023 vond de estafette ‘Terre de Jeux 2024’ plaats aan de voet van het Atomium. Deze dag was ook een unieke kans voor twee jonge talenten van la Ligue Handisport Francophone, Chloé Van Elslande en Selma Van Kerm, om Noor Vidts te ontmoeten. Zij werd op de Olympische Spelen van Tokyo 2020 4e in de zevenkamp. Een heel bijzondere ontmoeting voor deze drie vertegenwoordigers van de Belgische atletiek, maar ook een gelegenheid voor de Olympische en Paralympische beweging om elkaars pad te kruisen en te ontdekken.

Het evenement, georganiseerd om de 500 dagen te vieren tot de zomerstart van Parijs 2024, bracht volwassenen en kinderen samen voor een race van een uur in een gezellige kader. Iedereen deed zijn best om de lus van 1,2 km zo vaak mogelijk te lopen, aangemoedigd door Olympische en Paralympische atleten die voor de gelegenheid aanwezig waren.

Lees hieronder een deel van hun gesprek en kom meer te weten over hun achtergrond, ervaringen en hoop om deel te nemen aan de Olympische of Paralympische Spelen.

Kunnen jullie zich in een paar woorden voorstellen?

Noor Vidts: Hallo, mijn naam is Noor Vidts, ik doe aan zevenkamp, een atletiekdiscipline waarbij je 7 proeven combineert (3 loopnummers, 2 springnummers en 2 werpnummers). En sinds Tokyo 2020 ben ik ook Olympiër.

Chloé Van Elslande : Dag, ik heet Chloé Van Elslande, ik ben 15 jaar en doe ook aan atletiek, vooral sprintnummers als 100m en 400m.

Selma Van Kerm : En ik ben Selma Van Kerm, ik ben 16 jaar en ik doe aan verspringen en sprint.

Wat was jullie eerste ervaring als internationale atlete?

Chloé & Selma: Onze eerste internationale ervaring was vorig jaar op de European Para Youth Games (EPYG) in Finland. En het was de eerste keer dat we België internationaal vertegenwoordigden.

Noor: Ik zou zeggen dat ik twee eerste ervaringen heb. Net zoals jullie beiden was de eerste ervaring als junior, omdat ik deelnam aan het wereldkampioenschap atletiek voor scholen. En een tweede keer in 2018 als senior op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn.

En wat betekent het voor jullie om de kleuren van je land te kunnen vertegenwoordigen?

Chloé: Het is een plezier en een eer om de Belgische kleuren te dragen.

Selma: Het is een eer en ben er trots op, want niet iedereen krijgt deze kans! En ik denk dat Chloé en ik België goed vertegenwoordigd hebben op de EPYG want we kwamen terug met medailles... (glimlach)

Noor : Je land vertegenwoordigen in een buitenlandse wedstrijd is iets speciaals waar maar weinig mensen de kans voor krijgen. Ik vind het geweldig om de waarden van België over de hele wereld te vertegenwoordigen. Het is inderdaad een grote eer en verantwoordelijkheid.

Dromen jullie van de Spelen? Denken jullie al aan Parijs 2024?

Noor: Natuurlijk (glimlach) droom ik er al van sinds ik een klein meisje was en ik had het geluk deze droom te verwezenlijken door deel te nemen aan de Olympische Spelen van Tokyo 2020. Naast de afstand naar Japan, was er ook het feit dat alles achter gesloten deuren plaatsvond vanwege de pandemie. Ik kijk uit naar de Spelen in Parijs, omdat het naast België ligt en ik weet dat er veel mensen zullen afreizen. Ik kan niet wachten tot het begint!

Selma & Chloé: Ja, wij dromen ook van de Spelen. Voor ons zijn de Paralympische Spelen één van onze doelen als atleten, dus we werken heel hard voor dit doel. En we hopen geselecteerd te worden om deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Parijs, ook al wordt het misschien een beetje moeilijk. Maar we zijn jong en we zullen klaar zijn voor de Paralympische Spelen van Los Angeles 2028.

Hebben jullie een rolmodel in de atletiek?

Noor, Chloé & Selma: Nafissatou Thiam! (lachen) 

Zij is de meest complete sportvrouw in onze discipline. Ze inspireert alle atleten, maar eigenlijk ook heel België. Zij is echt ons rolmodel, ons voorbeeld en we hopen dezelfde weg als haar in te slaan.

Wat is je beste prestatie als atlete?

Noor: Ik ben indoor wereldkampioene geworden op de vijfkamp en dat was een magisch moment. Op de Spelen van Tokio wist ik de 4e plaats te behalen, terwijl ik er niet op hoopte. Het was een beetje onverwacht, maar heel speciaal voor mij en ik was er zo trots op. Maar natuurlijk ben ik niet van plan het daarbij te laten. Mijn volgende doelen zijn de wereldkampioenschappen atletiek deze zomer in Boedapest en natuurlijk de Olympische Spelen in Parijs 2024.

Chloé: Wat mij betreft was mijn beste prestatie dit jaar omdat ik mijn persoonlijk record op de 400 meter heb verbroken. Dit record motiveert me om nog beter te worden, om mezelf te overtreffen.

Selma: Voor mij heeft de EPYG afgelopen zomer echt een impact gehad. In Finland nam ik deel aan mijn eerste internationale wedstrijd en het was fantastisch, vol ontdekkingen en inzichten. Ik zal het me altijd herinneren als een uitzonderlijke ervaring.

Hebben jullie, zoals alle topsporters, rituelen?

Selma: Ik sta pas aan het begin van mijn carrière, maar op dit moment heb ik geen ritueel of iets dergelijks. Ik ga gewoon op mijn gevoel af.

Noor: Ik ben ook een natuurlijk persoon. Ik probeer mezelf te zijn, ik heb getraind en me voorbereid, dus ik ontspan me voordat ik de piste op ga. Dat is alles.

Chloé: Ik heb momenteel ook geen ritueel.

Noor, tot slot, heb je nog advies voor de twee jonge talenten naast je?

Noor: Ja, ik heb misschien een advies voor hen, maar ik denk dat het een algemeen advies is, dat eigenlijk op iedereen kan worden toegepast. Voor mij is het iets dat ik in mijn dagelijks leven probeer toe te passen. Dus ik zou gewoon tegen hen zeggen:

Doe alles met plezier, dat is het belangrijkste en de rest volgt vanzelf.