Schiet Paralympiër Piotr Van Montagu zaterdag raak met WK-brons?

Gepost op 20 Jul. 2023

De wereldkampioenschappen G-boogschieten zijn aan de gang in Pilzen (Tsjechië). Nadat hij dinsdag al een voortvarende start nam in de kwalificaties, heeft schutter Piotr Van Montagu uit Charleroi zijn goede vorm bevestigd met winst tot de halve finale. Die verloor hij, maar zaterdag wil hij zichzelf naar een bronzen medaille schieten. “Ik hoop dat ik mij hiermee kan verzekeren van een kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Parijs”, zegt de 34-jarige schutter. “Maar nu wil ik die medaille meebrengen naar huis.”

Drie Belgische boogschutters vertegenwoordigen Paralympic Team Belgium op de wereldkampioenschappen in Pilzen: Kathleen Meurrens, Ruben Vanhollebeke en Piotr Van Montagu (Ligue Handisport Francophone). Die laatste trad als eerste in competitie en maakte op dinsdag al indruk in de kwalificaties met een tweede plaats en een Belgisch record (704 punten op 720). Piotr plaatste zich rechtstreeks voor de 1/16e finale, en dat met een borstplaat die ter plaatse pas gehomologeerd kon worden.

Op donderdag schakelde Van Montagu de Indiër Shyam Sundar Swami (147-141) uit en zo nam hij het op tegen zijn idool in de achtste finale: de Amerikaanse titelverdediger Matt Stutzman (146-143), die net als Piotr met zijn voeten schiet en een icoon is in deze Paralympische sport. In de kwartfinale klopte hij Ken Swagumilang (141-137) uit Indonesië, waarna hij in de halve finale nipt verloor van de Italiaan Matteo Bonacina (138-140).

“Ik had dit resultaat niet verwacht”, legt Piotr uit. «Ik bekeek het match per match en behield mijn focus. Dat ik mijn idool klopte, is een grote stap vooruit voor mij. Mijn nieuwe borstbeschermer is stabieler en biedt meer precisie, maar zorgt ook voor meer vermoeidheid.”

Zaterdag treft Piotr de Australiër Jonathon Milne in de kleine finale op de Grote Markt van Pilzen. Bij winst pakt hij brons en dat zou zijn eerste WK-medaille zijn. Een geweldige prestatie met oog op de Paralympische Spelen in Parijs 2024 is het nu al.

Op vrijdag 21 juli beginnen met Kathleen Meurens en Ruben Vanhollebeke de twee andere Belgen aan hun competitie. Ruben verdedigt zijn wereldtitel in de klasse voor atleten met een visuele beperking.