Save the date: de Paralympic Sport Awards vinden plaats op 12 maart

Gepost op 22 Feb. 2021

De Paralympic Sport Awards van Paralympic Team Belgium worden in een nieuw kleedje gestoken. Vanaf dit jaar zullen een reeks individuele awards worden uitgereikt. De eerste laureaten zullen op 12 maart digitaal worden bekend gemaakt. Volg het evenement op Facebook.

Door de coronacrisis moesten veel Paralympische atleten met lede ogen toezien hoe hun sportieve kalender alsmaar leger werd. Toch slaagden verschillende Paralympiërs erin wereldrecords te breken, WK-medailles te halen, … De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee besliste bijgevolg de Paralympic Sport Awards ook dit jaar te laten doorgaan, zij het in een nieuwe vorm.

Vanaf dit jaar zullen niet meer alle medaillewinnaars in de bloemetjes worden gezet, maar zullen individuele awards worden uitgereikt. Op 12 maart aanstaande zullen volgende laureaten worden bekendgemaakt :

  • Performance of the year Award – Mannen
  • Performance of the year Award – Vrouwen
  • ENGIE Talent of the year Award (*)

Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee :  “2020 was ook voor onze atleten een bijzonder moeilijk jaar. Ze moesten niet alleen hun Paralympische droom in de koelkast zetten, maar zagen ook gewoon hun wedstrijdkalender leeglopen. Toch slaagden velen erin zich opnieuw te onderscheiden. En voorafgaand aan de lockdown waren er uiteraard ook nog wedstrijden.

De afgelopen jaren werden op de Paralympic Sport Awards alle medaillewinnaars (EK, WK) geëerd. “Er werd al enkele jaren getwijfeld om de overstap naar individuele awards te maken”, gaat de voorzitter verder. “Atleten die medailles veroveren worden nu steevast in de bloemetjes gezet in de media, door hun respectievelijke sportfederaties en sporten, enzovoort. Er zijn ook – en dat is positief – steeds meer prestaties op het hoogste niveau te noteren, wat het moeilijker maakt om iedereen nogmaals in de bloemetjes te zetten tijdens een avondprogramma. Uiteraard willen we met het evenement nog steeds blijven focussen op de uitzonderlijke prestaties van ál onze atleten, maar de Paralympic Sport Awards hebben een groter groeipotentieel als er ook daadwerkelijk awards worden uitgereikt.

Vandaag start promotie, bekendmaking op vrijdag 12 maart (digitaal)

Vanaf vandaag zullen de nieuwe Awards gedurende een drietal weken op regelmatige momenten worden toegelicht, en zullen de supergenomineerden beetje bij beetje aangekondigd worden op de kanalen van Paralympic Team Belgium. Op vrijdag 12 maart zullen de laureaten uiteindelijk bekend gemaakt worden in een korte digitale show, mogelijk gemaakt door de Nationale Loterij en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Bijkomende Awards vanaf 2022

Het aantal awards blijft deze eerste editie nog beperkt tot 3. Maar naar de toekomst toe zal dit lijstje uitgebreid worden. Zo zal in 2022 ook de ‘AG Coach of the year award’ worden toegevoegd aan het lijstje.

Dit jaar vonden we het hiervoor nog wat te vroeg. Onze criteria voor deze award houden rekening met de verschillen tussen coaches, waarvan een deel nog steeds als vrijwilliger aan de slag is. Door de coronamaatregelen rond sport en topsport was het moeilijk om deze criteria op een correcte manier toe te passen”, aldus Anne d’Ieteren.

Vergelijkbaar met de ‘Paralympic Order’ van het International Paralympic Committee, zal eveneens een trofee in het leven geroepen worden, die personen zal eren die dankzij hun inzet hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van het Paralympisme in ons land.

 

(*) wordt reeds sinds 2012 uitgereikt aan een jonge, talentvolle atleet.