Sam de Visser pakt brons in 400m vrije slag op EK G-zwemmen in Madeira

Gepost op 25 Apr. 2024

Sam de Visser heeft zijn eerste internationale medaille beet. Op het Europees kampioenschap G-zwemmen in Madeira pakte hij brons in de 400 meter vrije slag (klasse 9) in een tijd van 4:19.50. Het goud ging naar de Fransman Ugo Didier, de Spanjaard Jacobo Garrido Brun pakte zilver. Sam pakt hiermee de derde medaille voor Paralympic Team Belgium op deze Europese kampioenschappen, nadat Tatyana Lebrun eerder al zilver en brons behaalde.

De vijfde competitie dag van het EK G-zwemmen was meteen de laatste met Belgen op het programma. Voor Sam de Visser was het zijn ‘D-day’ met de 400 meter vrije slag in de klasse S9. Door afwezigheid van de Italiaanse topfavoriet en Europees recordhouder Simone Barlaam (forfait) kondigde een spannende strijd zich aan in de finale van dat nummer.

De Fransman Didier begon de finale met een hoog tempo en bepaalde de wedstrijd. Sam probeerde zo lang mogelijk te volgen. De zwemmer van G-sport Vlaanderen hield vrij lang stand, maar moest zijn tegenstanders halfweg wedstrijd wat lossen. Sam bleef wel gecontroleerd zwemmen, maar kon niet meer terugkomen. 

« Ik ben erg tevreden met mijn eerste medaille op een groot kampioenschap, zeker omdat het een Paralympisch jaar is”, zegt Sam na zijn wedstrijd. “De tijd was niet echt een doelstelling op zich, want ik was hier ook sterk bezig met mijn tegenstanders. Toch ben ik tevreden met de 4:19”, zegt Sam, die zich na dit EK vol toelegt op de Paralympische Spelen in Parijs. “Ik heb nog twee stages met oog op Parijs en ga daar keihard werken aan mijn tijden en mezelf moeten verbeteren, want de tegenstand is erg sterk.”

Enkel seconden later stond zijn landgenoot Tatyana Lebrun op de startblokken voor de 100 meter vlinderslag (klasse S10). Met een zesde plaats in 1:16.44 sloot zij de Europese kampioenschappen af voor de Belgische delegatie. “Ik zwom erg ontspannen en was verrast dat ik mijn persoonlijk record zo dicht benaderde. Met twee medailles was dit natuurlijk een meer dan geslaagd EK voor mij”, lacht ze.

Paralympic Team Belgium verlaat Madeira dus met drie medailles: één keer zilver en twee keer brons, een sterk rapport voor ons land dat met vier zwemmers deelnam.