Ruben Vanhollebeke is weer wereldkampioen blind boogschieten

Gepost op 26 Feb. 2022

De Belgische boogschutter Ruben Vanhollebeke (44, Parantee-Psylos) heeft op het wereldkampioenschap Para Archery in Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) zijn wereldtitel verlengd. In de finale voor schutters met een visuele beperking versloeg hij Ahmed Tanveer uit Pakistan.

De Jabbekenaar Ruben Vanhollebeke heeft zijn grootse ambities helemaal kunnen waarmaken in Dubai: met een 6-0 score versloeg hij Ahmed Tanveer vlot in de finale van het blind booschieten, waarbij de slechtziende gebruik maakt van een tactiel vizier om te richten en een spotter hem feedback geeft over de ingeslagen pijlen.

Met een 6-2 overwinning tegen de Italiaan Piran Daniele in de halve finales, en een 6-0 tegen Daniel Martin Anaya in de kwartfinales raakte Vanhollebeke vlot in de finale. In de kwalificaties was hij overigens ook de beste: met 457 op 720 punten deed hij beduidend beter dan de Italiaan Matteo Panariello (393) en de Australiër Craig Newbery (388).

Het wereldkampioenschap Para Archery vindt van 19 tot 27 februari plaats in Dubai. Ruben heeft retinitis pigmentosa en is zo goed als volledig blind. In 2019 werd hij voor het eerst wereldkampioen in ’s Hertogenbosch (Nederland). Hij is tevens de huidige wereldrecordhouder in het outdoor boogschieten voor blinden en slechtzienden met 494 op 720 punten, een record die hij in Dubai niet kon aanscherpen.

Piotr Van Montagu nam ook deel aan het WK Para Archery. Hij strandde in de 1/16 finales na verlies tegen de latere winnaar.