Rolstoeltennis – België eindigt vijfde op World Team Cup

Gepost op 21 mei. 2019

De Wheelchair Tennis World Team Cup, het equivalent van de Davis Cup voor het rolstoeltennis, ging van 13 tot 18 mei door in Ramat Hasharon, Israël.

De Belgische ploeg, die in 2017 brons veroverde, reisde naar Israël af met podiumambities. Het team bestond uit: gevestigde waarde Joachim Gérard (ITF 4) , toptalent Jef Vandorpe (ITF 22) en de ervaren Mike Denayer (ITF 54).

De 16 voorgedragen ploegen worden in de groepsfase onderverdeeld in vier groepen. Enkel de groepswinnaar gaat door naar de halve finales. België wordt via loting ingedeeld in groep 4, samen met Groot-Brittannië, Zuid-Korea en China. De meest gevreesde tegenstander is uiteraard ‘Team GB’ met twee spelers uit de top 10.

China wordt de eerste tegenstander van ons land. Youngster Jef Vandorpe mag als eerste het court op om het op te nemen tegen Du Chao. Hij klaart snel de klus in 6-1, 6-2. Joachim Gérard pakt ook gezwind de winst tegen Dong: 6-1, 6-1. De dubbel wordt eveneens gewonnen door onze landgenoten Vandorpe en Gérard: 7-6, 6-3.

In de confrontatie tegen Zuid-Korea zet België opnieuw in op de jonge Jef Vandorpe (17 jaar). Im en onze landgenoot spelen in de hitte een lange en gelijk opgaande match. Na 3 sets is de buit binnen voor onze landgenoot. Net zoals tegen China wint Gérard nu ook makkelijk tegen de Koreaan Oh. Ondanks de Belgische nederlaag in het dubbelspel van Denayer-Gérard heeft dit geen gevolgen op de overwinning tegen de Zuid-Koreanen.

Daags nadien staat de belangrijkste groepswedstrijd op de agenda voor de Belgen. Tegen de Britten tonen onze landgenoten zich extra gemotiveerd. Helaas is Gordon Reid (ITF 7) onvermurwbaar, waardoor Jef Vandorpe verliest in 2 sets 4-6, 1-6. Vervolgens komt Joachim Gérard aan de bak tegen Alfie Hewett, het nummer 5 van de wereld én paralympisch kampioen. De Brit speelt indrukwekkend en onze landgenoot kan nooit de bovenhand nemen. Alfie Hewett wint in 6-3, 6-3. Het dubbelspel kan geen soelaas meer bieden voor ons land. Jammer want het duo Gérard-Vandorpe won in 3 sets van dubbelpaar Raid-Bailey.

Als tweede in hun groep speelt België voor de plaatsen 5 tot en met 8. De Verenigde Staten wordt de eerste uitdager voor het Belgisch team in deze eindfase. Onze landgenoten pakken vlotjes de overwinning. Jef Vandorpe en Joachim Gérard weten allebei hun enkelspel te winnen. België neemt het vervolgens op tegen Nederland om de 5e plaats. Jef Vandorpe zet een puike prestatie neer door Tom Egberink, nummer 11 ter wereld, te verslaan. Een veelbelovende prestatie. Joachim Gérard sluit af met een zege tegen Scheffers (ITF 10).

Ons land eindigt dit toptornooi op een 5e plaats, wetende dat ze hun enige match verloren tegen de Britten, de latere toernooiwinnaars….