Roger Habsch is wereldkampioen op de 200 meter, Peter Genyn pakt brons

Gepost op 18 Jul. 2023

Op het WK G-atletiek in Parijs is onze landgenoot Roger Habsch (44) wereldkampioen geworden op de 200 meter rolstoelsprint (klasse T51). De Luikenaar knalde in 36.76 ook naar een nieuw kampioenschapsrecord. Titelverdediger Peter Genyn (46) sprintte naar brons. Het zilver was voor de Fin Piispanen (46). “Ik moest veel opofferen de afgelopen jaren, maar dit was perfect. Ik wou dit ook doen voor mijn kinderen.”

 

Op de slotdag van het wereldkampioenschap G-atletiek in Parijs hebben de atleten van Paralympic Team Belgium nogmaals stevig uitgepakt. In de 200 meter finale van de klasse T51 voor wheelers stonden onze landgenoten Roger Habsch en Peter Genyn met ambities voor goud aan de start, nadat ze gisteren respectievelijk het zilver en goud onder zich verdeelden op de 100 meter.

Beide Belgen vertrokken snel en kwamen nek aan nek de laatste bocht uit, maar toen versnelde Habsch (36.76) richting zijn eerste wereldtitel. De Fin Piispanen (37.65) kwam nog sterk terug op Genyn (37.88) en ging er in de laatste rechte lijn nog voorbij. Goud en brons dus voor België.

“Dit was perfect, ik ben enorm tevreden. Ik moest de afgelopen drie jaren veel opofferen, dus dan geeft dit veel voldoening”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde Habsch. “Ik focuste mij op mijn lijnen en gaf alles. Ik wou dit ook doen voor mijn kinderen, en heb het gedaan: mijn eerste titel is binnen.”

Habsch neemt nu eerst even vakantie en werkt dan toe naar het wereldkampioenschap in Kobe (Japan) en de Paralympische Spelen in Parijs.

Peter Genyn nam vrede met zijn derde plaats. “Na een goede 100 meter stokte het wat voor mij”, zegt hij. “Ik sta op de plaats waar ik vandaag moest staan, dus ik kan tevreden terugblikken. We zien wel hoe we dit voor volgend jaar kunnen bijsturen. Mijn basis is niet zo goed als vorige jaren, doordat ik lang niet kon trainen. Volgende winter wil ik daaraan werken. In 2024 tellen enkel de Paralympische Spelen en daar wil ik weer een medaille behalen, de kleur gaan we daar bepalen.”

De medailleteller voor Paralympic Team Belgium staat op zes stuks: vier keer goud en één keer zilver en brons. Met Maxime Carabin (T52, 100m en 400m), Roger Habsch (T51, 200m) en Peter Genyn (T51, 100m) heeft ons land drie verschillende wereldkampioenen. Dat is net als het aantal medailles ongezien in de laatste decennia.

Foto’s alle rechten voorbehouden. © Marcus Hartmann / Paralympic Team Belgium