Roger Habsch scherpt (opnieuw) het wereldrecord aan op 100m

Gepost op 18 mei. 2023

Roger Habsch verbetert het wereldrecord op de 100m wheeler in de klasse T51. Enkele dagen geleden stond dit record nog op naam van zijn landgenoot Peter Genyn. De nieuwe referentietijd staat nu op 0 :19.32…  Deze prestatie liet hij optekenen op de Zwitserse atletiekbaan van Arbon tijdens de Daniela Jutzeler Memorial.

Het gaat er hard aan toe om dit wereldrecord in de rolstoelsprint te veroveren! Op zondag 14 mei verbrak Peter Genyn (G-sport Vlaanderen) op de piste van Oordegem (Gent) het wereldrecord op de 100m wheeler met een tijd van 0:19.61 (+0,3m/s). Daarmee verbeterde hij het record dat voorheen in handen was van een andere Belg, Roger Habsch (Ligue Handisport Francophone).

Nog geen week later lukte het hem om nog beter te presteren. Met een tijd van 0:19,32 (+1,2m/s) heroverde hij het wereldrecord in deze discipline en snelde hij naar de zege op de Daniela Jutzeler Memorial (Arbon, Zwitserland).

"Dit had ik helemaal niet verwacht", gaf de Luikse atleet toe na afloop. "De omstandigheden waren gunstig voor een mooie prestatie: een snelle piste, de wind zat goed... Maar het is vooral het werk in de voorbereiding dat vruchten heeft afgeworpen. Ik ben acht kilo afgevallen, ik heb wat aanpassingen gedaan aan mijn wheeler... Dat heeft allemaal geloond, ook al kan ik het moeilijk geloven want het is een superchrono. Ik ben heel blij dat ik mijn wereldrecord heb heroverd."

De Fin Toni Piispanen (0:20.15) kwam als tweede over de streep, voor Peter Genyn (0:20.22). Over enkele dagen ontmoeten deze drie beresterke atleten elkaar opnieuw in Arbon. Op deze atletiekbaan gaan de Wheelchair Swiss Nationals door (20-21/05) en vervolgens de ParAthletics Grand Prix in Notwill (25-27/05). Wie weet sneuvelt het record nog eens.  

In Zwitserland werd er ook een mooie prestatie afgeleverd door Léa Bayekula (Ligue Handisport Francophone). In de klasse T54 was zij de primus op de 400m met een indrukwekkende tijd van 0:53,24. Dit moet haar veel vertrouwen geven voor de volgende wedstrijden...

Het record van Roger Habsch is ter homologatie toegezonden naar het International Paralympic Committee, die als internationale federatie optreedt voor World Para Athletics. Over enkele dagen wordt een beslissing verwacht.