R. Habsch breekt het wereldrecord op de 100m, M.Carabin scherpt het Europees record aan.

Gepost op 26 Jun. 2022

Dit weekend vonden in Gent de Belgische kampioenschappen atletiek en para-atletiek plaats. Op de 100m pakte wheeler Roger Habsch het wereldrecord, dat tot voor het BK in handen was van zijn landgenoot Peter Genyn, met een tijd van 0:19.68 in de klasse T51. Een andere sterke prestatie kwam er in de T52 van de jonge Maxime Carabin die het Europees record op dezelfde afstand verbeterde. Hij klokte een tijd van 0:16.53.

"Ik had niet verwacht dat ik hier het wereldrecord zou breken en dat drong ook niet meteen tot me door toen ik mijn tijd zag", reageerde Roger die dit weekend RFC Luik kwam vertegenwoordigen in Gent. "Toen ik na de finish te horen kreeg dat ik het wereldrecord had, geloofde ik het niet, maar natuurlijk ben ik erg blij, vooral omdat de laatste weken erg moeilijk waren", vervolgde de atleet van de Ligue Handisport Francophone, die het nog steeds moeilijk leek te kunnen geloven. Het vorige record op de 100m T51 werd in Brussel gevestigd door Peter Genyn in april 2020 (0:19.71). Met een tijd van 0:19,68 (+1,9m/s) verbeterde Roger Habsch de referentietijd met drie honderdsten van een seconde.

Maxime Carabin stootte de Zwitser Beat Boesch, houder van het vorige Europese record in Arbon (Zwitserland) in 2010, van de troon. De jonge atleet, die ook is aangesloten bij RCF Luik, zette het continentale record op 0:16,53, slechts een paar honderdsten van een seconde verwijderd van het wereldrecord van de Amerikaan Martin (0:16,41).

Beide records werden ter homologatie verstuurd naar het International Paralympic Committee, die als internationale federatie optreedt voor World Para Athletics.