PSA 2023, Michèle George en Jonas Van de Steene zijn de laureaten

Gepost op 22 Feb. 2024

Op donderdag 22 februari werden in Brussel de “Lotto Paralympic Sport Awards 2023” uitgereikt. Amazone Michèle George en handbiker Jonas Van de Steene wonnen de trofeeën voor de prestatie van het jaar bij de vrouwen en mannen. In de categorie AG Coach van het jaar won het duo Nicolas Benoit-Christophe Prémont de prijs, terwijl Kiara Maene werd uitgeroepen tot ENGIE Talent van het jaar.

De atleten van Paralympic Team Belgium schitterden vorig jaar opnieuw en zetten grote stappen in hun voorbereiding richting de Paralympische Spelen van Parijs 2024. Samen wonnen ze 23 medailles op wereld- of Europese kampioenschappen in paralympische disciplines, waaronder 11 titels!

Met minder dan 200 dagen te gaan tot de Spelen waren de Lotto Paralympic Sport Awards 2023 een ideale gelegenheid om terug te blikken op deze uitstekende prestaties. En dit jaar werden niet vier, maar vijf trofeeën overhandigd tijdens de ceremonie, die plaatsvond in de gloednieuwe AG Campus. Voor het eerst, en om haar vijftigste verjaardag te vieren, werd tijdens de avond ook de Nationale Trofee Victor Boin uitgereikt.

Amazone Michèle George won de trofee voor prestatie van het jaar bij de vrouwen vóór haar collega Manon Claeys en badmintonster Man-Kei To. Samen met haar trouwe merrie Best of 8 pakte Michèle George op de Europese kampioenschappen G-dressuur in Riesenbeck (Duitsland) tweemaal goud in de Individual en Freestyle Tests (Graad V). Ze voegde zo nog maar eens een dubbel toe aan haar indrukwekkende palmares.

"Het is fantastisch om deze trofee te mogen winnen. Elke trofee heeft zijn eigen verhaal en deze brengt mooie herinneringen met zich mee vanuit Riesenbeck. Elke dag probeer ik mezelf nog te verbeteren en ik doe het maximum om in Parijs nog een extra medaille te veroveren", was Michèle haar eerste reactie.

Bij de mannen haalde handbiker Jonas Van de Steene het voor ploegmaat Maxime Hordies en rolstoelsprinter Maxime Carabin. Na een seizoen vol podiumplaatsen en de leiderstrui in het UCI wereldbekercircuit (op de weg) realiseerde Jonas Van de Steene zijn droom. Na afloop van een bloedstollende sprint claimde hij op de wereldkampioenschappen in Glasgow zijn eerste wereldtitel en regenboogtrui op de weg in de H4-klasse. De kers op de taart na zijn uitzonderlijk seizoen.

"Ik ben verrast dat ik deze trofee mag ontvangen, als ik de lijst met genomineerden zie. Het hele Paralympic Team Belgium heeft in 2023 grootse prestaties geleverd en ik ben blij dat ik daar ook deel van uitmaak. Vorig jaar was een heel succesvol jaar. Met de juiste coaching, Remko Meeusen is een belangrijke schakel geweest met een verschillende trainingsaanpak, en een verbetering van het materiaal heb ik nieuwe stappen gezet. Mijn wereldtitel wil ik vergouden op de Spelen in Parijs", aldus Jonas.

De trofee AG Coach van het jaar werd uitgereikt aan Nicolas Benoit en Christophe Prémont. Dit duo traint en coacht al heel wat jaren Franstalige wielrenners en deelt zijn expertise in de voorbereiding van atleten uit andere sportdisciplines. Deze prijs is een erkenning voor het harde werk dat ze in de loop der jaren hebben verricht om de prestaties van onze atleten te verbeteren.

De jonge Kiara Maene (atletiek, verstandelijke beperking) werd uitgeroepen tot ENGIE Talent van het jaar, een mooie beloning voor de indrukwekkende vooruitgang die ze de afgelopen maanden op de piste heeft geboekt. Met een aantal veelbelovende persoonlijke records zal ze de komende jaren zeker een atlete zijn om rekening mee te houden.

Ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag en om de nagedachtenis van de medeoprichter en eerste voorzitter van het Belgian Paralympic Committee te vieren, was deze editie van de PSA in 2023 ook een gepast moment om de uitreiking van de Nationale Trofee Victor Boin in het ceremonieprogramma op te nemen. Omdat winnaar Maxime Hordies momenteel in het buitenland traint, vertegenwoordigde Mostapha Es-Salhy, secretaris van de Rolling Lions, de club van Maxime Hordies, de atleet en werd de trofee symbolisch overhandigd op het podium.

Het voltallige Paralympic Team Belgium gaat na deze welverdiende viering de laatste rechte lijn in richting de Paralympische Spelen van Parijs 2024, die historisch beloven te worden!

Lotto Paralympic Sport Awards 2023