PSA 2022, Tim Celen en de tandem Hoet-Monsieur gelauwerd

Gepost op 02 Feb. 2023

De Paralympic Sport Awards 2022 vonden plaats op donderdag 2 februari in Bluepoint Brussels. Bij de heren won Tim Celen de trofee voor Performance of the Year, terwijl de tandem Griet Hoet-Anneleen Monsieur zich bij de dames wist te onderscheiden. Selma Van Kerm is ENGIE Talent of the Year en Pascale Henkinbrant verovert de trofee AG Coach of the Year. Tijdens de ceremonie werd eveneens Denis Jaeken, oud-Voorzitter van het BPC, geëerd met de Legacy Award.

Met 29 medailles, in 7 verschillende sporttakken, op de Europese en wereldkampioenschappen in de Paralympische sporten, hebben de atleten van Paralympic Team Belgium zich op een bijzondere manier onderscheiden in 2022. Terwijl alle ogen reeds gericht zijn op de snel naderende Paralympische Spelen van Parijs in 2024, vonden wij het belangrijk om deze uitstekende resultaten te huldigen.

De Paralympic Sports Awards 2022 waren voor het eerst opnieuw live, na twee voorgaande moeilijke edities vanwege de pandemie. Vier trofeeën werden uitgereikt, terwijl Denis Jaeken, oud-Voorzitter van het BPC, werd geëerd met de Legacy Award uit handen van de huidige Voorzitter Marc Vergauwen.

De Limburgse wielrenner Tim Celen (driewieler) wint de trofee Performance of the Year bij de mannen, voor zijn teamgenoten Ewoud Vromant (tweewieler) en Maxime Hordies (handbike), en tafeltennisser Laurens Devos. De tweevoudige wereldkampioen op de weg (tijdrit en wegrit), in Baie-Comeau deze zomer, heeft dit seizoen bijna alles gewonnen en heeft zo zijn plek veroverd op het internationale toneel in zijn categorie. Tim Celen werd ook reeds verkozen door de UCI tot Para Cyclist of the Year 2022 bij de mannen.

"Ik heb een topseizoen achter de rug, dus ben ik blij dat ik deze prijs mee naar huis mag nemen", zegt Tim Celen, die ook de komende jaren hoge ambities koestert. "Ik wil dit jaar mijn wereldtitels waardig verdedigen en in 2024 wil ik mij kwalificeren voor de Spelen in Parijs waar ik dan voor goud wil strijden."

Bij de vrouwen werd de Gentse tandem Griet Hoet-Anneleen Monsieur verkozen als winnaar. Recent met topsportpensioen, konden de atlete en haar pilote op hun allerlaatste internationale wedstrijd de regenboogtrui wegkapen op de wielerpiste van Saint-Quentin en Yvelines. En, kwestie van in schoonheid te eindigen, werden ze niet éénmaal, maar tweemaal wereldkampioen (tijdrit 1km & sprint). De andere genomineerde atleten voor deze trofee waren ruitster Michèle George, zwemster Tatyana Lebrun en badmintonspeelster Man-Kei To.

Griet Hoet was opgetogen met haar trofee: "We zijn superblij met deze bekroning. Kiezen moet niet makkelijk geweest zijn, met onder andere ook Michèle George, die twee keer wereldkampioen werd."
Naast Griet stond ook haar pilote Anneleen Monsieur met een brede glimlach. "We staan hier de laatste keer als atleet, maar komen nog terug als ambassadeurs voor de G-sport en de Paralympische Beweging." 

Pascale Henkinbrant, coach van onder andere wheeler Roger Habsch, zag haar harde werk gelauwerd worden met de trofee AG Coach of the Year. In juni 2022 werd haar samenwerking met Roger beloond met een Wereldrecord op de 100m (T51).

Selma Van Kerm (atletiek, hemiplegie) werd op haar beurt verkozen tot ENGIE Talent of the Year. Deze jonge beloftevolle atlete kon het voorbije jaar haar eerste internationale medailles behalen op de European Para Youth Games. Dit is alvast een mooie motivatie voor de aankomende jaren.

De uitreiking van de Paralympic Sports Awards was eveneens de gelegenheid om de Legacy Award uit te reiken aan Denis Jaeken, Voorzitter van het BPC van 1989 tot 2009, alsook lid van de Algemene Vergadering van het European Paralympic Committee van 2009 tot 2021. De Legacy Award eert een persoon die heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de Paralympische Beweging in België.