Piotr Van Montagu schiet naar vierde plaats op WK, Belgisch slot voor Parijs 2024

Gepost op 22 Jul. 2023

Op het wereldkampioenschap G-boogschieten in Pilzen (Tsjechië) is Piotr Van Montagu vierde geworden in de Compound Open voor heren. De boogschutter uit Charleroi haalde met zijn WK-prestatie ook een slot binnen voor ons land voor de Paralympische Spelen van 2024. 

In de kleine finale stond Van Montagu tegenover de Australiër Jonathon Milne. Het werd een wedstrijd op het allerhoogste niveau, met veel perfectie. Twee achten in de roos van Piotr en een ijzige kalmte bij Milne zorgden voor een miniem verschil: 145-143. 

“Ik ben op dit moment een beetje teleurgesteld, want als je daar staat wil je uiteraard een medaille behalen. Maar uiteraard moet ik tegelijk ook tevreden zijn met deze prestatie op mijn tweede wereldkampioenschap. We behalen ook een slot voor België om aan de Paralympische Spelen deel te nemen, dat is mooi”, zegt Piotr, die zijn Australische tegenstander feliciteert. “Hij was indrukwekkend. De wedstrijd was erg spannend en door mijn twee achten verlies ik de partij. Hij heeft het afgestraft.”

Op donderdag raakte onze landgenoot met de tweede beste score door de kwalificaties, waardoor hij bye was in de tweede ronde. In zestiende finale schakelde Van Montagu de Indiër Shyam Sundar Swami (147-141) uit en zo nam hij het op tegen zijn idool in de achtste finale: de Amerikaanse titelverdediger Matt Stutzman (146-143), die net als Piotr met zijn voeten schiet en een icoon is in deze Paralympische sport. “Jij wordt de volgende legende, Piotr Van Montagu”, reageerde Stutzman na zijn uitschakeling. In de kwartfinale klopte hij Ken Swagumilang (141-137) uit Indonesië, waarna hij in de halve finale nipt verloor van de Italiaan Matteo Bonacina (138-140).

Op de European Para Games in Rotterdam wil Piotr in augustus opnieuw pieken. “Ik weet dat ik daar podium mag ambiëren, ook al ligt het niveau bij de beste spelers erg dicht bijeen.”

Slot voor België voor Paralympische Spelen Parijs 2024

Dankzij zijn prestatie krijgt België een slot voor deelname aan de Paralympische Spelen. De officiële selectie voor boogschieten vindt in 2024 plaats. Piotr Van Montagu nam in 2021 deel aan de Paralympische Spelen in Tokyo. Hij strandde er in de achtste finales.

Ook een bronzen medaille voor Paralympic Team Belgium

Paralympic Team Belgium keert dus huiswaarts met een ticket voor de Paralympische Spelen van Parijs 2024, maar ook met één bronzen medaille. Zaterdagochtend won Ruben Vanhollebeke de kleine finale in de klasse VI1, voor atleten met een visuele beperking. Dat is een categorie die geen deel uitmaakt van het Paralympisch programma in Parijs. Zijn vrouw Kathleen Meurrens raakte in de klasse VI2 voor slechtzienden tot in de kwartfinales.

Herbekijk de wedstrijd voor brons van Piotr: https://www.youtube.com/@WorldArcheryTV

Foto's: World Archery.