Peter Genyn is wereldkampioen op de 100 meter, Roger Habsch pakt zilver

Gepost op 17 Jul. 2023

Op het wereldkampioenschap G-atletiek in Parijs heeft Peter Genyn (46) op de 100 meter rolstoelsprint (klasse T51) goud behaald, onze andere landgenoot Roger Habsch (44) knalde naar zilver. Met 19.79 reed Genyn, regerende Paralympische kampioen, een kampioenschapsrecord. Titelverdediger Toni Piispanen (46) snelde naar brons. Maandag staan deze heren terug naast elkaar in de finale van de 200 meter rolstoelsprint. De medailleteller voor Paralympic Team Belgium staat op vier stuks op dit wereldkampioenschap.

Peter Genyn (G-sport Vlaanderen) uit Kalmthout won in de ochtend zijn reeks en klopte toen onder meer de Fin Piispanen, die in Dubai 2019 de sterkste was in dit nummer en dus zijn wereldtitel wou verdedigen. Luikenaar Habsch (Ligue Handisport Francophone) deed hetzelfde in zijn reeks, met een kampioenschapsrecord (19.96). Een finale op het scherpst van de snee was in de maak, en dat werd het in de avondsessie.

In baan zes en vier namen Genyn en Habsch de snelste start in de finale. Beiden sprintten lang nek aan nek. Iets voorbij halfweg nam Peter de leiding en hield hij stand. Peter knalde zo naar een nieuwe wereldtitel in 19.79. Daarmee verbrak hij het kampioenschapsrecord dat Roger Habsch eerder die dag in de reeksen scherper stelde. Habsch pakte zilver in 19.97, Piispanen werd derde in 20.56.

Het is de zesde wereldtitel voor Peter Genyn, de derde op de 100 meter wheelen (Doha 2015, Londen 2017). Hij werd in 2021 en 2016 ook Paralympisch kampioen in dat nummer.

“Hier werken wij keihard voor en de sport wordt alsmaar professioneler. Ik had gelukkig een erg goeie dag, want we zitten allemaal kort bij elkaar. De plaats is in zo’n finale het belangrijkste, ook al was de tijd vandaag echt goed”, zegt Genyn, die ook toejuicht dat we dankzij zijn prestatie en die van Roger Habsch twee herenslots krijgen voor de Paralympische Spelen in Parijs. “G-sport zit in de lift in ons land, da’s heel mooi.”

Roger Habsch nam vrede met plaatst twee, maar hoopte op meer. “Ik verloor mijn snelheid doordat ik mijn wheeler moest corrigeren bij een afwijking. Peter was vandaag sterk, maar winst was naar mijn gevoel mogelijk. Ik doe hier weer een ervaring op. Ik ben blij dat ik op het podium staat, maar hoopte toch op iets meer.”

Vrijwel meteen na de wedstrijd van de heren reed Joyce Lefevre op de 800 meter (klasse T34, G-sport Vlaanderen) naar een vijfde plaats in 2:14.34. Eerder op de dag sprongen Anke Sneyers en Kiara Maene (G-sport Vlaanderen) met 4m45 en 4m18 naar een respectievelijk veertiende en zestiende plaats in de klasse voor atletes met een verstandelijke beperking (T20).

Op maandag 17 juli strijden Peter Genyn en Roger Habsch opnieuw voor een WK-medaille. Hun finale is gepland om 17u41.

Met de goud en zilver vandaag staat de medailleteller van Paralympic Team Belgium op vier stuks op dit wereldkampioenschap, nadat Maxime Carabin eerder al tweemaal goud veroverde.