Peter Genyn is Paralympiër van 2018

Gepost op 09 Jan. 2019

Eind december werd Peter Genyn verkozen tot Paralympiër van het jaar tijdens het jaarlijks gala van Sportspress. De laureaat van 2017 is zo de eerste paralympische atleet die de trofee voor het tweede jaar op rij ontvangt.

Rolstoelsprinter Peter Genyn heeft er een fantastisch 2018 op zitten. De Europees kampioen op de 100m en 200m (klasse T51, tetraplegie) dikte zijn reeks aan tot 10 gouden medailles op belangrijke internationale wedstrijden (het Europees en wereldkampioenschap en de Paralympische Spelen). De Kalmthoutenaar brak voorts het wereldrecord op de 100m in zijn handicapklasse en dook hierbij als eerste ooit onder de 20 seconden. (lees hier meer).

Op het sportgala ging de trofee voor Paralympiër van het jaar naar Peter Genyn. Waardoor hij op gelijke hoogte komt met ex-paralympiër Marieke Vervoort die de prijs won in 2012 en 2015. Echter is hij de eerste Belgische paralympiër die de prijs tweemaal achtereenvolgens ontvangt.

De laureaat van deze trofee wordt aangeduid na stemming door sportjournalisten en experten. 

Peter Genyn, verkozen met 274 punten, had een lichte voorsprong op tafeltennisser Laurens Devos (250 punten), die vorig jaar wereldkampioen werd in zijn klasse en laureaat was in 2016. Para-cyclist Kris Bosmans nam beslag op de derde plaats met 200 punten, nadat hij in 2018 de regenboogtrui op de wegrit veroverde.

De titel van Paralympiër van het jaar wordt elk jaar uitgereikt op het gala van Sportspress. Tijdens deze huldiging wordt ook bekendgemaakt wie verkozen is tot sportman, sportvrouw, belofte, ploeg en coach van het jaar.