Peter Genyn pakt goud op 100m in Paralympisch Record

Gepost op 13 Sep. 2016

Atleet Peter Genyn won goud op de 100m rolstoelsprint in de klasse T51. Hij deed dat in een Paralympisch Record: 21.15.

De rolstoelsprinter uit Kalmthout heeft zijn ambities helemaal kunnen waarmaken. De Algerijn Berrahal eindigt tweede in 21.70 en de Mexicaan Navarro is derde in 21.96. Dat de Fin Piispanen niet in de top drie zit is een verrassing. Peter Genyn mag zich vier jaar lang Paralympisch kampioen noemen. 

"Zalig", roept Peter. "Ik had de laatste twee dagen enorm veel stress en kon de zenuwen amper bedwingen. Je ziet al die andere sporters die het waarmaken, dus mocht het voor mij ook echt wel gaan beginnen." Peter Genyn heeft de laatste maanden keihard getraind voor zijn ultieme droom. De laatste dagen was dat vooral op een snelle start. "Mijn trainer zei nog: niet kijken naast jou, enkel voor jou staren. Ik heb dat dan ook maar meteen gedaan." Met alle gevolgen vandien: Peter nam direct afstand van zijn naaste belagers.

Op basis van de besttijden werd zo'n grote kloof niet verwacht. Hoe dat komt? "Geen idee. Misschien omdat ik wel kon opwarmen op rollen in een koele ruimte. Dat was slim van ons. Ik weet niet of de anderen dat deden, maar 'k heb het in elk geval niet gezien." 

Peter is absoluut geen ochtendmens. Weken, maanden aan een stuk stond hij op rond zes uur 's morgens. "Op de Spelen is de finale ook in de ochtend. Ik wou daar op voorbereid zijn", zei hij toen. Nu: "Ja, dat was het allemaal waard!"

De vierde medaille voor België is binnen. Het is de derde gouden. De Vlaams minister van Sport Muyters mocht de medaille aan onze Paralympisch kampioen uitreiken.