Peter Genyn krijgt Trofee Victor Boin 2016

Gepost op 13 Jan. 2017

De jury van de Nationale Trofee Victor Boin maakte gisteravond de laureaat van 2016 bekend. Op 20 februari zal de trofee officieel overhandigd worden aan Peter Genyn en zijn Antwerpse club Wapper. De uitreiking vindt opnieuw plaats in het Sportimonium in het Domein Sport Vlaanderen-domein te Hofstade (Zemst).
 
De trofee, die een atleet in zijn/haar carrière slechts éénmaal kan winnen, werd in 1974 voor het eerst uitgereikt en beloont elk jaar een paralympische atleet voor zijn/haar prestaties van het afgelopen jaar en/of voor zijn/haar carrière en rol binnen de paralympische beweging. De trofee draagt de naam van ex-voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité Victor Boin, die zich inzette voor de ontwikkeling van de paralympische beweging in ons land.
 
Weergaloos palmares in twee sporten
 
De 40-jarige Peter Genyn (Kalmthout) brak in 1993 zijn nek bij een duik in ondiep water. Vandaag heeft hij geen bewegingsmogelijkheden vanaf de borst tot de voeten en een beperkte hand- en armfunctie (tetraplegie).
 
Peter Genyn behaalde op de Paralympische Spelen van Rio 2016 goud op de 100m en 400m rolstoelsprint (klasse T51). Hij is vandaag een van de belangrijkste ambassadeurs van de Belgische paralympische beweging. Zijn trofee beloont echter niet enkel zijn schitterende prestaties in 2016, maar zeker ook zijn indrukwekkende sportcarrière.
 
Genyn was jarenlang een spilfiguur in het rolstoelrugby. Met het nationale team pakte hij zilver op het EK in 2003 en werd hij Europees kampioen in 2009. Hij was een sleutelspeler in de selecties die deelnamen aan de Paralympische Spelen van Athene 2004 (6de plaats) en Londen 2012 (7de plaats).
 
Niet lang na de Spelen van London maakte hij, na een ongelukkige val met een dijbeenbreuk tot gevolg, de overstap naar atletiek. Zijn ervaring met snelheid en wendbaarheid uit het rolstoelrugby zorgde voor een snelle overstap. Zijn carrière werd zelfs een echt succesverhaal. Hij pakt twee zilveren medailles tijdens zijn eerste EK-deelname in 2014 (100 en 400m). In 2015 gaat hij verder en verbetert hij in het Zwiterse Arbon het wereldrecord op de 200m en het Europees record op de 400m. Later dat jaar wordt hij spectaculair wereldkampioen op de 100 en de 400m in Doha, Qatar.
In 2016, nadat hij de Europese titels veroverde op zijn twee favoriete nummers – met een nieuw wereldrecord op de 400m als toetje –, brengt hij twee gouden plakken en evenveel Paralympische records mee terug uit Rio.
 
 
Trofee voor carrière en geweldig jaar

Prof. Roland Renson, voorzitter van de jury : “Uiteraard kon de jury niet naast die twee gouden Paralympische medailles kijken, maar deze trofee is er ook gelijktijdig echt wel één voor zijn geweldige carrière. Niet alleen in rugby maar nu ook in atletiek toont Peter dat hij een sportman in hart en nieren is.” 
 
Secretaris-generaal van het BPC Marc Vergauwen, tevens voorzitter van Wapper, de club van Peter Genyn, mag voor de tweede maal op een rij de trofee een jaartje in de vitrinekast stallen : “Vorig jaar kon onze club met Pieter Cilissen reeds de laureaat vieren, en ook dit jaar zijn we aan het feest. Dat is uiteraard een bevestiging van ons sterke werk, alsook dat van de Antwerpse g-sport. Peter is een voorbeeld voor iedereen. Meermaals moest hij een zware tegenslag verwerken, maar telkens deed hij dat op een indrukwekkende manier. Hij startte in 2013, nadat hij moest stoppen met rolstoelrugby, bovendien zijn geliefkoosde sport op binnen onze club Wapper.”
 
BPC-voorzitter en vice-voorzitter van de jury Anne d’Ieteren, vond de keuze eveneens logisch : “Na de succesvolle Paralympische Spelen van Rio hadden we meerdere sterke kandidaten, maar Peter stak er door zijn twee Paralympische titels bovenuit. Peter is een ambassadeur voor onze beweging, een voorbeeld voor jongeren. We hopen dat hij ons nog vele successen kan bijbrengen in de nabije toekomst.”