Peter Genyn is de Paralympiër van het jaar

Gepost op 20 Dec. 2021

Op zondag 19 december 2021 werd Peter Genyn verkozen tot Paralympiër van het jaar tijdens het Sportgala, en dit al voor de 3e keer in zijn carrière. Michèle George en Joachim Gérard mochten het podium vervolledigen.

Als tweevoudig medaillewinnaar op de Paralympische Spelen van Tokio, zijn de tranen en emoties van Peter Genyn, na afloop van zijn winst op de 100m (klasse T51), iedereen duidelijk bijgebleven. Met een beschadigde wheeler, amper enkele minuten voor de start, kon de Antwerpse atleet, dankzij de reactiviteit van de omkadering, wat tape en een portie adrenaline, zijn 2e medaille veroveren, alsook een Paralympisch record neerzetten, op de Spelen van Tokyo 2020. Enkele dagen nadat Peter Genyn (zilver) en Roger Habsch (brons) al een dubbele medaille aan ons land konden bezorgen op de 200m, was dit nu ook het geval op de 100m met goud voor Peter en brons voor Roger.

Het is de derde keer in zijn carrière dat Peter Genyn de trofee van « Paralympiër van het jaar » in de wacht kan slepen, na een eerdere overwinning in 2017 en 2018. De huldiging vindt jaarlijks plaats tijdens het Sportgala, georganiseerd door de Belgische beroepsvereniging van sportjournalisten.

Met 351 punten ging hij hiermee, ruitster Michèle George (301 punten) en rolstoeltennisser Joachim Gérard (262 punten) voor, die als genomineerden het podium mochten vervolledigen.

De turnster Nina Derwael werd verkozen tot Sportvrouw van het jaar, de wielrenner Wout Van Aert tot Sportman van het jaar, terwijl de Red Lions, onze Belgische hockeymannen, werden uitgeroepen tot Ploeg van het jaar, met hun trainer Shane McLeod als Coach van het jaar.