Peking 2022 : 6e plaats voor Linda Le Bon en gids Ulla Gilot in afdaling

Gepost op 05 Mar. 2022

Met de afdaling, de eerste van de drie snelheidsproeven, stond meteen een goede test op het programma van de slechtziende Linda Le Bon en haar gids Ulla Gilot. Het duo eindigde op een zesde plaats op de olympische piste in Yanqing. De Slovaakse Henrieta Farkasova pakte goud, voor de Chinese Daqing Zhu en de Britse Millie Knight.

Linda Le Bon gaf met een glimlach toe opgelucht te zijn de afdaling tot een goed eind te hebben gebracht. De eerste twee officiële trainingen voor deze proef waren immers niet goed verlopen, het duo ging tweemaal vroeg uit piste. Met een tijd van 1:36:06 deden Linda Le Bon en Ulla Gilot ditmaal een paar seconden beter dan tijdens de laatste training, hoewel ze voorzichtig startten en enkele foutjes maakten op het tweede deel van het parcours.

« Bij het bereiken van de eindmeet, dacht ik 'yes'. Het was een zware wedstrijd, op moeilijke sneeuw. Op sommige plaatsen was het echt ijs, en de piste was toch ook zeer indrukwekkend, zelfs al zie ik ze niet. Ik ben tevreden dat het goed klikte met Ulla, die me goed gegidst heeft. Op sommige plaatsen was ik haar een beetje kwijt, maar ik vond ze steeds goed terug, » aldus Linda Le Bon.

Het duo had, door een late vervanging van de vaste voorskiër door reservegids Gillot, maar een beperkte voorbereidingstijd, wat zich liet voelen in een gebrek aan automatismen.

« Het gaat steeds beter en ik hoop dat we de komende dagen nog enkele stappen vooruit kunnen blijven zetten. Op het moment dat ik voelde dat het ijzig werd, heb ik haar aangegeven om goed op de buitenste ski te blijven om te vermijden dat ze ‘hoogte zou verliezen’, zoals we in het skiën zeggen, dat ze lager zou uitkomen dan mezelf en hierdoor een poortje zou missen, » aldus voorskiër Ulla Gilot.

Morgen 6 maart komt het duo aan de start van de Super-G, rond 3:00 uur Belgische tijd.

In tegenstelling tot bij de afdaling, waarvoor de atleten verschillende officiële trainingen afwerken, verkennen de atleten het parcours van de Super-G slechts de ochtend van de wedstrijd zelf. Voor de slechtziende skiërs betekent dit dus dat ze zich enkel kunnen baseren op de aanwijzingen van hun gids.