Partner Basic-Fit biedt sport op maat voor mensen met een beperking

Gepost op 24 Nov. 2023

Uit OESO-cijfers blijkt dat meer dan 7% van de bevolking motorisch beperkt is. Slechts een kwart hiervan (23%) sport op wekelijkse basis. Basic-Fit, partner van Paralympic Team Belgium, lanceert daarom een coaching programma op maat om hier verandering te brengen. En dat doen ze in samenwerking met paralympiërs.

 

Paralympiërs geven coaching op maat

Personen met een beperking ervaren nog heel wat obstakels bij het sporten. Volgende redenen komen het vaakst naar boven: (1) het kostenplaatje; (2) het gebrek aan een trainingsbuddy; (3) angst voor pijn; (4) onduidelijke instructies; en (5) angst voor reacties uit de omgeving.

Partner Basic-Fit wil deze obstakels uit de weg helpen met coaching video’s op maat. Hiervoor werkten ze een aantal video’s uit, waarin ze onder meer samenwerken met paralympiërs zoals Tim Celen, die als geen ander weet wat die barrières inhouden. Als G-wielrenner zit hij nu volop in de voorbereiding van de Paralympische Spelen van Parijs : “Sporten heeft me meer zelfvertrouwen gegeven en ik vind plezier in het beoefenen van verschillende sporten. Het is belangrijk om te bewegen in de mate dat je kan, want een beperking kan zich in vele verschillende vormen vertalen. Daarom is het nodig om voldoende aandacht te geven aan sport op maat voor personen met een beperking.”

Ook Guillaume Gobert van Marketing & Partnerships Manager van het Belgian Paralympic Committee bevestigt dit: “Sport is emotie en overschrijdt de grenzen tussen iedereen. Het is zowel fysiek, emotioneel als mentaal belangrijk om meer te sensibiliseren om mensen met een beperking aan het sporten te krijgen. We zien dat Basic-Fit inspanningen doet om personen met een beperking aan het sporten te krijgen. Het Adaptive Training Plan is een nieuwe stap in de goede richting. Het is broodnodig om G-sporten toegankelijker en aantrekkelijker te maken in België. We zijn blij om te zien dat dit steeds meer aandacht krijgt.”

“Het Adaptive Training Plan is een zoveelste invulling van onze missie om sport en een gezonde levensstijl toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen. In onze ogen is sport meer dan vermaak, het is de belangrijkste vorm van preventieve gezondheidszorg," zegt Henk Jan Thoes, Product Director van Basic-Fit. Basic-Fit zet zich al langer in om sport voor mensen met een beperking te promoten, zo zijn ze al jarenlang een trouwe partner van Paralympic Team Belgium en haar atleten zoals Tim Celen.

Het programma duurt vier weken en is beschikbaar voor beginners en half-gevorderden. Het bestaat uit zittende oefeningen, staande oefeningen en oefeningen voor personen met hemilplegie.

De eerste week van het Adaptive Training Plan is vanaf 27 november voor iedereen beschikbaar op de website van Basic-Fit

OVER BASIC-FIT 

Basic-Fit is met meer dan 1.402 clubs de grootste fitnessketen in Europa. Ze zijn actief in zes landen en in hun clubs werken meer dan 3,75 miljoen leden aan het verbeteren van hun gezondheid en conditie. Basic-Fit heeft een transparant lidmaatschapsmodel en biedt een betaalbare hoge kwaliteit fitnesservaring die aansluit bij de fitnessbehoeften van actieve mensen.