Parijs zou de Spelen van 2024 organiseren, het BPC verheugt zich hierop

Gepost op 01 Aug. 2017

Laat ons aannemen dat de gaststad voor de Spelen van 2024 en 2028 gekend is… Zonder een enorme omwenteling zal Parijs de Olympische en Paralympische Spelen in de zomer van 2024 organiseren. Dit is een enorme kans voor de Belgische Paralympische beweging. 

Hoewel de officiële stemming pas plaats vindt in september in Lima, lijkt het erop dat er nu al een einde komt aan de saga 2024-2028… Doordat het IOC afgelopen juli besliste om de Spelen van 2024 en 2028 tegelijk toe te kennen, kregen de twee kandidaat-steden (Los Angeles en Parijs) de kans om met elkaar te onderhandelen over wie welke Spelen zou organiseren. Los Angeles had al meerdere malen laten verstaan dat 2028 voor hen een mogelijkheid was. Parijs, echter, heeft altijd verkondigd dat 2024 zijn enige doelstelling was.

De burgemeester van Los Angeles, Eric Garcetti, bevestigde afgelopen 31 juli dat Los Angeles zich vanaf nu officieel kandidaat stelt voor 2028, volgens hem ‘een kans dat ze niet kunnen laten liggen’. Alle logo’s en visuals van de communicatiekanalen hebben ze aangepast van 2024 naar 2028… De Amerikaanse stad is tevreden met haar beslissing. Ze leggen vooral de nadruk op het gevoel van trots dat ze de Spelen voor het eerst sinds lang terug kunnen organiseren op Amerikaanse bodem, maar ook op de vier zeer waardevolle extra jaren die ze kunnen besteden aan de voorbereiding van de Spelen.

Het IOC had eerder al de kandidatuur van Los Angeles voor 2028 aangekondigd. 

Een enorme boost voor de Belgische Paralympische beweging

Parijs 2024 zou een enorme opportuniteit voor de Paralympische Beweging in ons land zijn, dat al een poos hoopte op een dergelijk scenario.

Anne d’Ieteren, voorzitter van BPC : “Het is cruciaal voor ons dat Parijs eerst de Spelen zal gaan hosten. Nu de Paralympische Spelen in onze achtertuin zullen plaatsvinden, zullen voor het Belgian Paralympic Committee heel wat nieuwe mogelijkheden ontstaan op het vlak van hospitality, marketing, supporters enz. De constante groei die onze Beweging de laatste jaren kende, deed de hoop op een dergelijke nieuwe boost enorm leven binnen de hele beweging.

"Tweemaal winnen"

Bovendien, zo stelt de BPC-voorzitter, valt de impact van de volgorde van de Spelen op lange termijn niet te onderschatten. 

Ondanks het belang van de Amerikanen in de medailletabellen op de Spelen, is er nog zoveel meer potentieel voor de Paralympische sport in de VS. De Amerikanen zouden nu ruim 10 jaar de tijd hebben om toe te leven naar de Paralympische Spelen, hetgeen een enorme marketingimpact zal hebben waarvan de wereldwijde Paralympische beweging zal kunnen genieten.

In dit scenario winnen we dus tweemaal, daarvan zijn we overtuigd. En de kans op een Europese organisator voor de winterspelen in 2026 is ook niet gering. Maar eerst Tokio 2020, en binnen enkele maanden hopelijk een Belgische medaille op de Paralympische winterspelen.