Parijs 2024: Openingsceremonie op de Place de la Concorde

Gepost op 20 Oct. 2022

Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Paralympische Spelen zal de openingsceremonie niet in een stadion plaatsvinden. Er zal plaats zijn voor maar liefst 65.000 supporters, die de atleten zullen kunnen bewonderen van op de Champs-Elysées tot aan de Place de la Concorde.

Het is eindelijk officieel: de Paralympische atleten van Parijs 2024 zullen, net als de Olympische atleten, kunnen genieten van een openingsceremonie buiten het stadion. Het Organisatiecomité van Parijs 2024 en het International Paralympic Committee (IPC) hebben gekozen voor de wereldberoemde Champs-Elysées en de Place de la Concorde als toneel voor de openingsceremonie die zal plaatsvinden op 28 augustus 2024.

4.400 atleten, die wereldwijd 184 delegaties vertegenwoordigen, zullen mogen defileren voor een publiek van 65.000 personen, en dit in het hart van de Franse hoofdstad. Hiervan zullen, aan de voet van de Champs-Elysées, 30.000 plaatsen gratis aangeboden worden voor het grote publiek. Het is een duidelijke wens van het Organisatiecomité om de Paralympische atleten in de spotlights te plaatsen met « als boodschap aan de wereld dat inclusie een fundamentele kwestie is in onze samenleving en dit door de Paralympische Spelen en de atleten te tonen op de grootst mogelijke manier, gelijk aan hun prestaties ». Dit vertaalt meteen de gekozen slogan van de Spelen in de praktijk: Ouvrons grand les Jeux!

Het spreekt voor zich dat er aanpassingen zullen gebeuren om het plein toegankelijk te maken voor de vele supporters die aanwezig zullen zijn in Parijs tijden de Spelen.

De openingsceremonie zal het startschot zijn voor de Paralympische Spelen die plaatsvinden van 28 augustus tot 8 september 2024 en dit in het centrum van Parijs voor de meeste sportdisciplines.