Parijs 2024: een uitgelezen opportuniteit voor de Paralympische Beweging in België

Gepost op 14 Sep. 2017

In de Peruaanse hoofdstad Lima werd gisterenavond de beslissing officieel bekendgemaakt. Parijs organiseert de Olympische en Paralympische Zomerspelen in 2024. In 2028 is Los Angeles aan de beurt. Binnen de Paralympische Beweging in België leidt dit tot grote tevredenheid, vermits deze editie deuren opent voor ons land.

Bij de officiële bekendmaking van de Spelen voor 2024 en 2028 was er weinig sprake van spanning, want het besluit lag reeds weken op voorhand vast. De bevestiging kwam er in Lima waar de IOC leden gisteren hun stem uitbrachten. De gezamenlijke toewijzing van de Spelen in 2024 en 2028 werden in unanimiteit gestemd. De  Spelen gaan in 2024 wederom door in Parijs en in 2028 is Los Angeles het gastland.

De Spelen in Parijs 2024 zal een enorme opportuniteit voor de Paralympische Beweging in ons land zijn, dat al een poos hoopte op een dergelijk scenario. We herinnerden nog de Spelen van London 2012 die een onmiskenbaar positieve impact op de perceptie rond g-sport in ons land hadden. Het Paralympisme veroverde een belangrijke positie in het Belgische sportlandschap. Met nadien Spelen in Rusland (2014), Brazilië (2016), Zuid-Korea (2018), Japan (2020) en China (2022) was het voor het Belgian Paralympic Committee en haar leden, Parantee-Psylos en Ligue Handisport Francophone, nu toch wel spannend afwachtten of Parijs het zou gaan halen.
 
Anne d’Ieteren, voorzitter van BPC : “Het was cruciaal voor ons dat Parijs eerst de Spelen zal gaan hosten. Nu de Paralympische Spelen in onze achtertuin zullen plaatsvinden, zullen voor het Belgian Paralympic Committee heel wat nieuwe mogelijkheden ontstaan op het vlak van hospitality, marketing, supporters enz. De constante groei die onze Beweging de laatste jaren kende, deed de hoop op een dergelijke nieuwe boost enorm leven binnen de hele beweging.”