Paralympische vlam wordt voortaan ontstoken in Stoke Mandeville

Gepost op 17 Oct. 2023

Het International Paralympic Committee kondigde aan dat de paralympische vlam voortaan wordt aangestoken in Stoke Mandeville, de thuisbasis van de Paralympische Beweging. Deze bekendmaking werd gedaan in het weekend van de Paralympic Day en de start van de ticketverkoop voor de Paralympische Spelen.

Voor elke editie van de Olympische Spelen wordt de Olympische vlam aangestoken in Olympia, in Griekenland. Vervolgens reist de vlam via een estafette door verschillende steden, landen en continenten om te eindigen in het stadion van de openingsceremonie. Vanaf nu zal hetzelfde principe toegepast worden voor de Paralympische Spelen, waar de vlam zal worden aangestoken in het Britse stadje Stoke Mandeville, de geboorteplaats van de Paralympische Spelen.

Voor Andrew Parsons, voorzitter van het IPC, was het een uitgelezen moment voor een dergelijke aankondiging: "Het is 75 jaar geleden sinds de historische Spelen in Stoke Mandeville en we staan aan de vooravond van de ticketverkoop voor de Paralympische Spelen in Parijs. We willen de geschiedenis van onze Beweging in de verf zetten, en eveneens de evolutie van de Paralympische Spelen sinds de eerste editie in Rome in 1960".

De praktische details betreft de creatie van de Paralympische vlam en de estafetteloop worden later bekendgemaakt.

Stoke Mandeville en Sir Ludwig Guttmann

De Paralympische Beweging heeft veel te danken aan Stoke Mandeville, een stadje gelegen ten noorden van Londen.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zocht neuroloog Dr. Ludwig Guttmann, werkzaam in het militair ziekenhuis van Stoke Mandeville, naar een manier om het herstel van zijn dwarslaesiepatiënten te versnellen. Sir Ludwig Guttmann integreerde daarom een eenvoudig balspel in het revalidatieproces van deze patiënten. Parallel aan de Olympische Spelen in Londen in 1948 organiseerde hij een sportwedstrijd voor zestien veteranen in een rolstoel, en bedacht « the Stoke Mandeville Games » als naam.

Dit evenement groeide met de tijd en werd geleidelijk aan internationaal. De 9e editie, die in 1960 in Rome (Italië) werd gehouden, bracht 319 atleten uit 21 landen samen en wordt beschouwd als de allereerste Paralympische Spelen. Sindsdien worden ze om de 4 jaar gehouden.

De Paralympische Beweging is dus een erfenis van Dr. Guttmann en de Paralympische Spelen zijn een bewijs van zijn overtuiging dat mensen met een handicap een topsportniveau kunnen bereiken. Bovendien laat hij ook zien dat sport en lichaamsbeweging een positieve invloed hebben op hun gezondheid en welzijn.   

De beslissing om de Paralympische vlam in Stoke Mandeville te ontsteken is daarom een passend eerbetoon van de Paralympische Beweging aan de stad waar ze werd opgericht en aan haar grondlegger, Sir Ludwig Guttmann.