Paralympische Spelen zijn officieel geopend in Maracanã

Gepost op 08 Sep. 2016

De Paralympische Spelen in Rio de Janeiro werden woensdag officieel geopend in Maracanã. Het mythisch voetbalstadion was het toneel van een spectaculaire show. 

Die vatte aan met enkele geweldige stunts en een pak vuurwerk. Vervolgens werden de deelnemende landen aan het publiek voorgesteld. Voor België nam vlaggendrager Sven Decaesstecker het voortouw. De zwemmer is toe aan zijn vierde Spelen. Een ruime, enthousiaste Belgische delegatie volgde in zijn zog. Brazilië sloot de intrede af onder groot gejuich van de aanwezige Carioca's, de bijnaam van de inwoners van Rio de Janeiro. 

"Vandaag is iedereen Carioca, de wereld is Carioca", sprak Carlos Arthur Nuzman, de voorzitter van het organisatiecomité van de Paralympische Spelen in Rio 2016. "Geschiedenis zal gemaakt worden door de atleten, de vrijwilligers en allen hier aanwezig. Vandaag aanvaarden wij een grote uitdaging: een betere toegankelijkheid voor iedereen en een plaats waar we allen hand in hand samen gaan zonder obstakels."

Nadien sprak ook Sir Philip Craven, voorzitter van het International Paralympic Committee, de menigte toe. "Vanavond start een nieuw hoofdstuk in de kleurrijke geschiedenis van dit land. De komende twaalf dagen zullen u de ware betekenis van de sport en haar mogelijkheden laten zien", zei Sir Craven. "In dit land, dat recent nog met heel wat uitdagingen kampte, zullen de Paralympiërs laten zien dat de wereld geen beperkingen maar wel eindeloze mogelijkheden heeft."

Nadat de Paralympische vlag werd binnengedragen, werd ook het Paralympisch vuur aangestoken. 

Let the games begin!