Paralympische Spelen uitgesteld naar 2021, BPC steunt de beslissing: "Gezondheid primeert altijd."

Gepost op 24 Mar. 2020

Het International Paralympic Committee (IPC) informeerde zonet het Belgian Paralympic Committee (BPC) over het uitstel van de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 naar volgend jaar, en dit naar aanleiding van de wereldwijde uitbraak van COVID-19. Daarmee volgt het IPC het besluit van de Executive Board van het International Olympic Committee (IOC) dat eerder deze namiddag werd meegedeeld, na een overleg met de Japanse autoriteiten en het organisatiecomité van Tokyo 2020.
 
Deze voormiddag nog stelde BPC in haar statement over het eventuele uitstellen van de Spelen, dat het cruciaal was dat de Spelen konden doorgaan in normale omstandigheden op vlak van gezondheid, en dat een uitstel de beste beslissing leek.
 
Wij steunen deze moedige maar noodzakelijke beslissing,” aldus Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee. “Door deze beslissing kunnen we hopelijk in 2021 deelnemen aan Paralympische Spelen waar onze topatleten zich op een gepaste manier voor hebben kunnen voorbereiden, zonder dat ze gezondheidsrisico’s lopen. Dat was onze prioriteit, want gezondheid primeert altijd. De sportieve gelijkheid zal nu ook voor alle landen gewaarborgd worden op de Spelen,” aldus de voorzitter.
 
Dat het uitstellen van de Spelen zal leiden tot heel wat logistieke en financiële vragen, is op dit moment van secundair belang. Olek Kazimirowski, Managing Director van BPC : “Het voelt eerder aan als een opluchting dan als een schok. Dit was de enige mogelijke beslissing. We hebben er alle vertrouwen in dat we de nodige oplossingen zullen vinden voor de problemen die dit uitstel met zich mee zouden kunnen brengen en zullen met vernieuwde motivatie klaarstaan om onze atleten alle kansen te bieden om onze maatschappij te inspireren met hun sportieve prestaties in Tokyo.
 
De Spelen zullen voor het eind van de zomer van 2021 plaatsvinden, maar de exacte data zijn nog niet bekend.
 
De naam ‘Olympic & Paralympic Games Tokyo 2020’ blijft behouden.