Paralympische Spelen in Tokyo zijn feestelijk afgesloten met de slotceremonie

Gepost op 05 Sep. 2021

De Paralympische Spelen werden feestelijk afgesloten in het Olympic Stadium in Tokyo. Rolstoelsprinter Peter Genyn droeg de Belgische vlag binnen als ambassadeur van ons land. Andrew Parsons, voorzitter van het International Paralympic Committee, nam het woord en bedankte de organisatoren. “Wat een Spelen! Arigato Tokyo", zei hij. "We moeten oog hebben voor de 1.2 miljard mensen met een beperking. Zij zouden geen extreme dingen moeten doen om aandacht te krijgen. Sport heeft daarvoor bij deze een deur geopend. Ik verklaar deze Spelen als gesloten en ik hoop dat de atleten ook naar Parijs 2024 toewerken.”

De slotceremonie werd ingeleid met dans en muziek en veel fluokleuren, geheel in de stijl van de kleurrijke straten in de drukke binnenstand van Tokyo. Daarna werd de vlag van Japan gehesen onder begeleiding van enkele speerpunten uit de Japanse delegatie en de prachtige stemmen van een Japans kinderkoor. Dat was ook het startsein voor de intrede van de vlaggendragers. Elk land kiest een atleet aan wie die eer te beurt valt. België duidde Peter Genyn aan. De atleet was goed voor goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter rolstoelsprint (klasse T51). Hij mocht de vlag binnendragen in het Olympic Stadium. In Rio 2016 kreeg Genyn ook al die eer nadat hij twee keer goud behaalde.

Na een mooi schouwspel werd de vlag van het International Paralympic Committee vervolgens door de gouverneur van Tokyo, Koike Yuriko, terug overhandigd aan Andrew Parsons, voorzitter van het International Paralympic Committee. Hij gaf hem op zijn beurt aan Anne Hidalgo, de Burgemeester van Parijs, de gaststad van de volgende Paralympische Zomerspelen in 2024. Daarna gingen we even live naar Frankrijk, waar aan de voet van de Eiffeltoren ook heel wat mensen verzamelden en mee feest vierden.

Andrew Parsons, voorzitter van het International Paralympic Committee, nam op het einde het woord en bedankte de organisatoren. “Wat een Spelen! Arrigato Tokyo!” Ook de Japanse vrijwilligers werden uitvoerig bedankt. Zij hielden de Omotenashi – de Japanse gastvrijheid – in eer. Daarna werden de Spelen door hem officieel afgesloten. “15% van onze populatie mogen we niet in de steek laten. We moeten oog hebben voor de 1.2 miljard mensen met een beperking. Zij zouden geen extreme dingen moeten doen om aandacht te krijgen. Sport heeft daarvoor bij deze een deur geopend. Ik verklaar deze Spelen als gesloten en ik hoop dat de atleten ook naar Parijs 2024 toewerken.”

De Belgische delegatie, met onder andere de atleten die nog in Tokyo zijn, volgde de ceremonie van op het middenplein. Ons land kan terugblikken op een zeer geslaagde editie. Met vijftien medailles werd de doelstelling van tien stuks overtroffen. Paralympic Team Belgium strandde uiteindelijk op plaats 31 op de medailleranking op deze Paralympische Spelen. Bij die ranking wordt meer gewicht gegeven aan gouden medailles dan aan zilveren en vervolgens ook de bronzen exemplaren. Ons land was goed voor 15 medailles: 4 goud, 3 zilver, 8 brons. Als de balans enkel wordt opgemaakt op basis van het aantal medailles, dan eindigt België op plaats 25.

Voorzitter Anne d’Ieteren is enorm trots op de prestaties van Paralympic Team Belgium. “We mogen enorm trots zijn op wat onze atleten in Tokyo gepresteerd hebben. Vijftien medailles en een aantal mooie ereplaatsen, dat is voor ons land ongezien”, zegt Anne. “De paralympische topsport groeit en professionaliseert. Als land hebben we bewezen dat we dezelfde trend volgen. Naast de medailles hebben we ook de samenleving geïnspireerd. Er zijn opnieuw veel mensen die kennismaakten met onze atleten en hun verhalen. Mensen die met respect en interesse keken naar de verslaggeving vanuit Tokyo, mensen die staarden naar de talenten van onze atleten met een beperking. We zetten ook daar opnieuw een stap vooruit. Onze toppers verdienen die aandacht en ook op vlak van beeldvorming boekten we progressie. Uiteraard is er nog marge voor verbetering en laat ons hopen dat Parijs 2024, de Spelen zo dicht bij huis, ons daarbij kunnen helpen. Hopelijk kunnen de fans er dan ook bij zijn. Ik wil ook de hele staf bedanken voor hun keiharde inzet!”