Paralympische Spelen – Parijs en Los Angeles zullen de Spelen organiseren

Gepost op 12 Jun. 2017

Al maanden wordt er druk gespeculeerd over een gelijktijdige toewijzing van de Spelen van 2024 en 2028 aan Parijs en Los Angeles, de twee enige overblijvende kandidaat-steden voor de organisatie van de Spelen van 2024. Dit scenario werd afgelopen weekend goedgekeurd door het Uitvoerend Comité van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) en lijkt nu dus toch concreet te worden. 

 

Van de vijf oorspronkelijke kandidaten bleven begin dit jaar enkel Parijs en Los Angeles over als mogelijke gaststad voor de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024. De grote kosten verbonden aan het summum van de sport zorgden ervoor dat Rome, Hamburg en Budapest van de strijd afzagen. Steeds minder steden durven het aan de Spelen naar hun land te halen.

In september zal tijdens de Algemene Vergadering van het IOC in Peru (Lima) bepaald worden wie de Spelen in 2024 mag organiseren. Al enkele maanden werd achter de schermen echter een oplossing gezocht waarin geen van beide steden, die beiden een zeer sterk dossier kunnen voorleggen, het onderspit zou moeten delven. Idealiter zou er in Lima dus niet enkel beslist worden over de toewijzing van de Spelen in 2024 maar ook die van 2028. Een historische beslissing.

Dit idee werd unaniem goedgekeurd door het Uitvoerend Comité van het IOC dat samenkwam op 9 juni in Lausanne. Zonder verrassingen zou het idee moet goedgekeurd worden door de leden van het IOC tijdens hun samenkomst op 11 en 12 juli. 

Parijs in 2024 en Los Angeles in 2028?

De enige echte vraag die nog rest, is welke stad de Spelen zal organiseren in 2024 en welke in 2028. Het comité van Parijs heeft al meerdere malen verklaard dat het zijn project voor 2024 niet kan toepassen voor eventuele Spelen in 2028. Het Amerikaanse comité daarentegen verklaarde al meerdere malen een project “op lange termijn” te hebben ontwikkeld. Deze verklaringen doen vermoeden dat Parijs de ideale kandidaat is voor 2024. Toch is er nog geen definitieve beslissing en zijn er nog steeds belangrijke onderhandelingen aan de gang. Aan deze boeiende onderhandelingen zal er dus op 13 september een einde komen in Lima.