Paralympisch coach Marc Grandjean is overleden

Gepost op 22 Feb. 2019

Het Belgian Paralympic Committee en de Ligue Handisport Francophone vernamen met veel droefheid het overlijden van Marc Grandjean. De topcoach uit het rolstoeltennis, die veel successen boekte met Paralympisch medaillewinnaar Joachim Gérard, overleed afgelopen nacht aan de ziekte van Charcot, een neuro-degeneratieve aandoening. Hij werd 62. 
 
Marc Grandjean was zonder twijfel een coryfee in de wereld van het rolstoeltennis. Na het coachen van valide atleten spitste hij zich vanaf 2006 toe op het rolstoeltennis. Als coach van Joachim Gérard en Mike Denayer maakte hij als nationaal coach deel uit van de Paralympische delegaties van Londen 2012 en Rio 2016.
Onder Marc Grandjean groeide Joachim Gérard uit tot een absolute wereldtopper. Beiden bouwden een bijzonder sterke, vrijwel vader-zoon-relatie, uit. Grandjean stond aan de zijde van Joachim op de grote momenten : de bronzen medaille op de Paralympische Spelen van Rio 2016, de verschillende Masters-titels,…
De coach was eveneens de nationale coach tijdens de recente deelnames aan de World Team Cup (equivalent van de Davis Cup). Hij leidde het nationale team onder meer naar een historische bronzen medaille in 2017, de eerste podiumplaats ooit voor België. Hij was de laatste jaren ook raadgever van de omkadering van het nieuwe jonge supertalent Jef Vandorpe, die in 2017 eveneens mee op het podium stond van die World Team Cup.

ITF coach van het jaar 2018

Marc Grandjean wijdde zich volledig aan zijn werk als coach, en volgde zijn spelers op zeer menselijke wijze en van zeer dichtbij op. Hij werd door iedereen erkend als specialist en optimist, en was de afgelopen jaren op internationaal vlak ‘incontournable’ in het rolstoeltennis. In 2018, toen de ziekte reeds sterk zijn tol begon te eisen, werd hij door de internationale tennisfederatie ITF nog verkozen tot coach van het jaar. Ondanks zijn snelle achteruitgang stond hij vrijwel tot het eind langs de zijlijn.
 
Anne d’Ieteren, voorzitter van het Belgian Paralympic Committee en de Ligue Handisport Francophone :
« Marc Grandjean laat een grote leegte achter, we zullen hem hard missen. Hij was een pionier van het paralympisme in ons land, die zeer sterk ijverde voor de integratie van de sport voor personen met een handicap in de valide sportwereld. Hij had een groot hart en was bijzonder positief ingesteld, hij liet nooit de armen zakken en was voortdurend op zoek naar oplossingen. Het rolstoeltennis is hem veel verschuldigd. Hij speelde een doorslaggevende rol in het geweldige succes van Joachim Gérard, in wie hij de topper heeft ontdekt die hij is geworden. Zowel op professionneel als menselijk vlak was Marc een voorbeeld voor ons allen. Hij trotseerde zijn ziekte met veel discretie en waardigheid, tot het eind. Wij leven uiteraard mee met zijn familie en vrienden. »
 
Het overlijden van Marc Grandjean volgt ongeveer een jaar na het overlijden van een ander lid van de Paralympische delegatie van Rio 2016. Boccia-speler Kenneth Verwimp overleed toen aan de ziekte van Duchenne.