Paralympic Team Belgium heeft deze avond zijn 60e verjaardag gevierd

Gepost op 07 Feb. 2020

Alle spelers van de Belgische Paralympische Beweging waren deze avond op de afspraak voor een speciale en prestigieuze editie van de Paralympic Sports Awards. Deze jaarlijkse bijeenkomst, die tot doel heeft de atleten in de bloemetjes te zetten voor hun prestaties tijdens het voorbije jaar, omvatte deze keer immers een extra luik om de 60e verjaardag van de oprichting van de Beweging in ons land te vieren. 

Ook de Paralympische Spelen van Tokio, die over 200 dagen van start gaan, werden niet vergeten.

Een uniek feest en terugblik op 60 jaar geschiedenis

Meer dan 300 genodigden verzamelden deze avond in de Event Lounge in Brussel voor deze uitzonderlijke avond. Onder de gasten bevonden zich veel Belgische paralympische atleten van topniveau, maar ook een groot aantal persoonlijkheden, zoals Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Astrid en Prins Lorenz, Ministers van Sport Valérie Glatigny en Ben Weyts, Mike Peters (CEO van het International Paralympic Committee) enz.

De presentatie was in handen van een tweetalig duo bestaande uit Olympisch medaillewinnares Dominique Monami en Guillaume Gobert, medewerker van het Belgian Paralympic Committee. Tijdens een uitvoerige terugblik werden alle genodigden meegenomen naar de beginperiode van de paralympische beweging, met de unieke en ontroerende getuigenis van Yvette Alloo, de allereerste Belgische paralympische medaillewinnares, en verschillende beelden van de Belgische deelnames aan de Paralympische Spelen, van 1960 tot vandaag. 2020 is immers ook het jaar van de 60e verjaardag van de Paralympische Spelen, die in 1960 voor de eerste keer werden georganiseerd in Rome.

De rol van het Belgian Paralympic Committee binnen de internationale beweging werd ook benadrukt tijdens de toespraak van Mike Peters, CEO van het International Paralympic Committee.

De avond werd opgeluisterd door verschillende muzikale intermezzo’s, verzorgd door vier grote namen uit de jazz- en popwereld. Bassist Bart Denolf en drummer Bruno Castellucci, decennialang de vaste muzikanten van Toots Thielemans, en gitaristen Eric Melaerts en Patrick Deltenre sloegen immers de handen in elkaar voor het muzikale project ‘What a Wonderful Toots’, waaruit ze enkele stukken brachten.
 
Aan de hand van muziek en beeldmateriaal werd ook een eerbetoon gebracht aan atlete Marieke Vervoort, die in oktober 2019 overleed.

Sam de Visser laureaat van de trofee ENGIE Talent van het Jaar 2019

De uitreiking van de trofee ENGIE Talent van het Jaar was een ander hoogtepunt van de avond. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid overhandigde samen met Philippe Van Troeye, CEO van ENGIE Benelux, de trofee aan de jonge Vlaamse zwemmer Sam de Visser. De Limburgse atleet, die een onderbeenamputatie aan het rechterbeen onderging, kende in 2019 een zeer mooie progressie. De 16-jarige droomt ervan deel te nemen aan de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.
 
De trofee ENGIE Talent van het Jaar wordt elk jaar door de Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee uitgereikt aan een jonge, talentvolle atleet. Het project wordt ondersteund door onze partner ENGIE en heeft tot doel de toekomstige generaties van paralympische atleten aan te moedigen. ENGIE sponsorde trouwens ook deze speciale editie van de Paralympic Sports Awards.

Op naar Tokio

Een groot deel van de avond werd besteed aan de uitstekende prestaties van de Belgische atleten in 2019. De atleten van Paralympic Team Belgium zetten vorig jaar zeer indrukwekkende prestaties neer op WK’s en EK’s, in disciplines die op het programma van de Paralympische Spelen staan. In totaal brachten ze 23 medailles mee naar huis. Alle medaillewinnaars werden deze avond in de bloemetjes gezet. Tevens wenste iedereen de atleten het allerbeste voor de Spelen van Tokio, die over exact 200 dagen van start gaan.
 
Met zes wereldkampioenen in zijn midden zal Paralympic Team Belgium in augustus 2020 met grote ambities naar Japan vertrekken.

Het walking dinner ter afsluiting van dit evenement stond trouwens grotendeels in het teken van Tokio en Japan. Verschillende animaties en prachtige decoratie, verzorgd door het Japanse Cultureel Centrum, dompelden de genodigden helemaal onder in het land van de rijzende zon.
 
De genodigden konden ook genieten van Japanse percussie (tai-ko) en stukjes koto (traditioneel Japans instrument).

De foto's.