Paralympic Day 2022: Het aftellen naar Parijs kan beginnen!

Gepost op 04 Oct. 2022

Op zaterdag 1 oktober 2022 vond op het De Brouckèreplein in Brussel de Paralympic Day plaats. Een hele namiddag lang konden jong en oud er proeven van verschillende Paralympische sporten en kreeg iedereen zo de kans om de Paralympische wereld te ontdekken.

Op iets minder dan 700 dagen tot de Paralympische Spelen van Parijs in 2024, was de Paralympic Day de ideale gelegenheid om verschillende Paralympische sporten in de kijker te plaatsen en het grote publiek kennis te laten maken met de Paralympische Beweging. Onder een verlegen zonnetje, maar wel degelijk aanwezig, werden er verschillende activiteiten georganiseerd op het plein, zodat jong en oud kennis konden maken met rolstoeltennis, rolstoelbasketbal, goalbal, boccia, blindenvoetbal, rolstoelsprint (wheelen) en handbike. Iedereen kon zich ook eens in de plaats zetten van een rolstoelgebruiker op het rolstoelparcours, boordevol obstakels, waar je geconfronteerd werd met de moeilijkheden van personen met een fysieke beperking in het dagelijkse leven.

Aan de zijde van Marc Vergauwen, Voorzitter van het BPC, maakten de Brusselse Schepenen Benoit Hellings en Lydia Mutyebele, die de bezoekers verwelkomden, van de gelegenheid gebruik om nogmaals te benadrukken dat sportbeoefening voor iedereen één van hun prioriteiten is. Ministers Karine Lalieux en Valérie Glatigny bevestigden nogmaals hun steun voor het BPC en de regionale federaties (GSV en LHF), maar wensten de atleten ook heel veel succes op weg naar de Spelen van Parijs. Zij werden vertegenwoordigd door twee recente wereldkampioenen, de wielrenners Maxime Hordies (handbike) en Tim Celen (driewieler). Daarna ging iedereen de uitdaging aan om verschillende sportactiviteiten uit te proberen samen met de andere deelnemers.

(c) BME & Joëlle Verbeeck

Het publiek was vaak verbaasd dat de, hoewel schijnbaar eenvoudige Paralympische sporten, eigenlijk moeilijker zijn dan verwacht en specifieke vaardigheden vereisen. Zo is het niet eenvoudig om zich te verplaatsen in een rolstoel, in een handbike een bocht te nemen of geblinddoekt goed te mikken.

« Het is echt heel moeilijk om een tennisracket in de hand te houden en zich op hetzelfde moment te verplaatsen in de rolstoel », legt Séverine ons uit nadat ze het tennisterrein verlaat. « Het is waar dat we ons niet steeds bewust zijn van de noodzakelijke coördinatie om verschillende dingen op hetzelfde moment te doen », vervolgt haar papa, die het eveneens niet makkelijk heeft om de bal terug te slaan nadat deze niet perfect in zijn racket terecht komt.

Bij anderen ging het dan weer vlotter, bijvoorbeeld op de mini-atletiekpiste die speciaal voor dit event werd aangelegd. « Snel rijden is op zich niet zo moeilijk. Je moet gewoon de wielen zo snel laten draaien als je kan. We hebben eerst geoefend en erna deden we een kleine wedstrijd, en, ik ben gewonnen! Echter, het binnen de lijnen blijven was wel best moeilijk », vertelt Jaouad ons met een grote glimlach nadat hij zijn vrienden kon verslaan op het wedstrijdje.

Paralympiër Klison Mapreni was eveneens heel tevreden dat hij zijn sport (goalbal) mocht komen promoten tijdens deze Paralympic Day aan meer dan 400 sportievelingen, die uiteindelijk allen huiswaarts keerden met een Paralympic Team Belgium pet op het hoofd.

(c) BME & Joëlle Verbeeck