Paralympiërs duiken in rijke verleden van het Fonds Baillet Latour

Gepost op 17 Sep. 2020

Een 8-koppige delegatie van Paralympic Team Belgium bezocht deze week het pittoreske dorpje Latour, nabij Virton, op uitnodiging van het Fonds Baillet Latour. De belangrijke mecenas van het Olympisme en Paralympisme in België dook met de leden van Paralympic Team Belgium de mooie geschiedenis in van de familie ‘de Baillet Latour’.

Het in de afgelopen jaren gerenoveerde museum, in 2010 geïnaugureerd door toenmalig IOC-voorzitter Jacques Rogge, alsook de in 2017 gerestaureerde kerk van Latour, vertellen de lange historie van het dorp en de Baillet-familieleden, van wie Alfred de Baillet Latour in 1974 het Fonds oprichtte.

Grote aandacht ging uiteraard naar het verhaal van Henri de Baillet Latour, die Pierre de Coubertin opvolgde als IOC-voorzitter, nadat hij de Olympische Spelen in 1920 naar Antwerpen had gehaald. Op die Spelen legde de eerste voorzitter en mede-oprichter van BPC Victor Boin voor het eerst in de geschiedenis de Olympische eed af.

Henri de Baillet Latour was ook medestichter en eerste voorzitter van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, reden waarom het Fonds vandaag de dag nog steeds een cruciale ondersteuning biedt aan de Olympische beweging in ons land. De leden van Paralympic Team Belgium brachten dan ook met veel respect hulde aan diens begraafplaats.