Para-cycling World Cups : Belgen meteen op de afspraak

Gepost op 21 mei. 2019

België toonde zich nadrukkelijk op het voorplan tijdens de eerste twee manches van de UCI Para Cycling Road World Cup. Na 4 medailles in Corridonia (Italië) wist het Paralympic Team Belgium maar liefst 8 medailles te veroveren tijdens de UCI World Cup in Oostende. Deze opmerkelijke medailleoogst is een goed voorteken iets meer dan een jaar voor de Paralympische Spelen van Tokyo2020.

De eerste manche van de UCI Para Cycling Road World Cup 2019 ging van start in Italië van 9 tot 12 mei. De wereldtop van het g-wielrennen (handibike, driewielers, fiets, tandem) nam het tegen elkaar op in tijd- en wegritten.
Onze twee handbikers Maxime Hordies (klasse H1) en Jean-François Deberg (klasse H3) hebben zich schitterend in de kijker gereden. Ondanks de beperkte ervaring van Maxime Hordies (23 jaar) in het internationaal circuit, etaleerde hij zijn indrukwekkende vorm. In de tijdrit veroverde hij goud en versloeg daarbij wereldkampioen Fabrizio Cornegliani ruimschoots. Ook op de wegrit was hij succesvol met een 3e plaats. Eveneens mocht Jean-François Deberg tweemaal het podium op. De wereldkampioen op de weg snelde naar brons in de tijdrit en bevestigde nadien zijn leidersstatus door de overwinning te pakken.

De Belgische g-wielrenners kwamen enkele dagen later aan de start voor de tweede, internationale manche, ditmaal in Oostende.

Bij de handbikers bevestigden Jean-François Deberg en Maxime Hordies wederom dat ze in uitstekende conditie verkeren. Maxime Hordies was opnieuw de sterkste in de tijdrit en kreeg zo de gouden medaille rond zijn nek in klasse H1. Tijdens de wegrit reed onze landgenoot een 2e plaats bijeen, 2 seconden van de zegeruiker. Net als in 2018 sprintte Jean-François Deberg voor de overwinning in de wegrit (klasse H3), maar moest hij vrede nemen met plek 2. Hij mocht ook het podium op voor zijn 3e plaats in de tijdrit.
Net naast het podium, maar wel een verdienstelijke 4e plaats in de tijdrit was weggelegd voor Jonas Van de Steene. Samen met Christophe Hindricq en Jean-François Deberg nam hij ook deel aan de handbike team relay. In een nerveuze wedstrijd finishten ze als derde, hetzelfde resultaat als tijdens de afgelopen Paralympische Spelen in Rio.

Tijdens de eerste manche van vorig jaar pakte Tim Celen (T2) goud bij de driewielers. Met een zilveren medaille op de wegrit valt hij ook dit jaar in de prijzen van een World Cup wedstrijd!

Onze vrouwelijke tandem met Griet Hoet (slechtziend) en Anneleen Monsieur (gids) kwamen aan de start van de tijd- en wegrit. Na hun 2 WK-medailles op de piste eerder dit jaar, grepen ze dit keer tweemaal net naast het podium.

Op een grijze zondag wisten twee sterke mannen uit het Belgische kamp te schitteren op de fiets. Naast een 3e chrono op de tijdrit legde Ewoud Vromant (klasse C2) ook een knap parcours af op de weg. Onze landgenoot draaide heel de wedstrijd mee in de kopgroep en sprintte op het einde mee om de zege. Uiteindelijk kwam hij als tweede over de streep.

Wereldkampioen Kris Bosmans (klasse C3) kon in zijn wegrit het leidersduo niet meer inhalen, maar slaagde er wel in om de sprint te winnen voor de derde plaats. Goed voor brons.

Deze prestaties zijn enorm belangrijk voor de Belgische g-renners, want ze staan voor een essentiële periode om een selectie af te dwingen voor de Paralympische Spelen in Tokio.