Panathlon Wallonie-Bruxelles lanceert eerste Internationale dag voor fair play

Gepost op 08 Sep. 2020

Op 7 september 2020 lanceerde Panathlon Wallonie-Bruxelles de allereerste Internationale dag voor fair play in het Stadhuis van Brussel. Verschillende politieke en sportpersoonlijkheden waren aanwezig. Ook Paralympic Team Belgium was van de partij.

Talrijke actoren uit de sportwereld verzamelden gisteren in het Stadhuis van Brussel om de strijd voor fair play te steunen. Naast Belgische politici als minister van Sport Valérie Glatigny en de minister-president van de Fédération Wallonië-Bruxelles, verschenen Kim Gevaert, Jean-Michel Saive en andere ex-atleten op het appel. Ook de vertegenwoordigers van internationale organisaties zoals het International Fair Play Committee en de European Fair Play Movement waren aanwezig. Paralympic Team Belgium kon uiteraard niet ontbreken.

Alle sprekers benadrukten de absolute noodzaak van fair play in sport, op alle niveaus: atleten, trainers, federaties, maar ook supporters. Jean-Michel Saive, voormalig tafeltennisser met zeven Olympische Spelen op zijn palmares, verklaarde bijvoorbeeld het volgende: “Als ex-atleten is het onze taak om de waarden van sport blijvend over te dragen aan de jongere generaties. In 1988 heb ik tijdens een match een punt teruggegeven aan mijn tegenspeler. Ik kon een set winnen, maar heb uiteindelijk de match verloren. Dankzij de opvoeding die ik van mijn ouders kreeg, was het voor mij normaal om dat punt terug te geven.”

Er werd ook een manifest geketend. De tekst bevestigt het engagement van de verschillende partijen om te streven naar meer fair play in de komende jaren.