Nog maar enkele uren tot de start van de wedstrijden

Gepost op 30 Jun. 2022

De tijd vliegt in Finland voor Paralympic Team Belgium! Tussen hun trainingen door, hebben onze 4 atleten, die in Pajulahti verblijven, hun eerste stap binnen hun internationale classificatie afgewerkt, een verplichting om te mogen meestrijden op het allerhoogste niveau binnen de G-sport. 

In Helsinki traint Tatyana in tussentijd volop door en rijgt de lengtes aan elkaar in het zwemcomplex van Mäkelänrinne.

Selma, Gilles, Chloé en Hamza mogen officieel deelnemen aan de wedstrijden

Voor atletiek stonden de classificaties op woensdag 29 juni op het programma, terwijl Hamza moest wachten tot donderdag 30 juni om voor de classifiers te verschijnen in zijn sporttak (tafeltennis).

In een eerste fase van de procedure dienen ze bij een panel experten langs te gaan van de internationale federatie van de desbetreffende sporttak, want elke classifier heeft zijn sportspecialiteit. Vervolgens worden de atleten geobserveerd in competitie om op die manier na te gaan of de in eerste instantie toegekende klasse ook effectief de juiste is op het terrein.

Na lang wachten kwam eindelijk het verdict en waren de 3 sporters die uitkomen in atletiek opgelucht. « Het eerste gedeelte van de classificatie gebeurt in twee stappen: een gedeelte binnen en een gedeelte buiten. Binnen evalueerden de classifiers onze bewegingen en observeerden de spierkracht in alle ledematen, het verschil tussen rechts en links bijvoorbeeld, in functie van onze beperking. Ze bekeken wat we makkelijk konden en hetgeen net weer moeilijker gaat, maar er werden ook veel algemene vragen gesteld », legde Selma uit.

« Voor het buitengedeelte stonden er specifieke testjes op de planning, heel specifiek aan de discipline », vervolgde Gilles. « We moesten op 80% van ons maximum presteren, in mijn geval in het verspringen en op de 400m, en globaal is alles wel goed verlopen ».

Chloé eindigde met een positieve noot: « Dit was een heel lange procedure, maar we zijn blij dat onze initiële (nationale) classificaties bevestigd werden tijdens deze eerste fase ». De tweede fase zal plaatsvinden tijdens de competitie op vrijdag en zaterdag, waar de atleten alles zullen geven, voor de volle 100%.

In tafeltennis is de procedure gelijkaardig: « Na een serie van testjes waar mijn evenwicht, mijn manier van bewegen, mijn verplaatsingen,… werden geëvalueerd, heb ik eveneens enkele balwissels gedaan. Deze eerste observatie plaatst mij in klasse 8 », aldus Hamza, net terug van zijn classificatie.

Met Tatyana, die reeds in 2021 haar internationale classificatie kreeg, is het dus officieel en mogen de 5 Belgische atleten deelnemen aan de wedstrijden!

Zeer goed gevoel voor Tatyana in het zwembad van Helsinki

Verblijvend in Helsinki, om lange trajecten tussen het zwembad en het sportcomplex van Pajulahti te vermijden, zijn de zwemmers als het ware een apart groepje. Tatyana, voor wie dit de tweede deelname aan de EPYG is, na deelname in 2019, heeft bijzondere herinneringen aan haar eerste ervaring: « Terugkeren naar de EPYG dit jaar lag mij nauw aan het hart, want het is op deze wedstrijden dat ik mijn internationaal debuut gemaakt heb en mijn eerste medailles kon winnen! Het is daarenboven de gelegenheid om ook andere sporters te ontmoeten. Bijvoorbeeld, sommige zwemmers die ik ontmoette in 2019 zijn ondertussen goede vrienden geworden. Ik hoop dat Gilles, Selma, Chloé en Hamza hier even goede herinneringen aan zullen overhouden dan ik de eerste keer en dat deze ervaring hen zal aanmoedigen om door te gaan tot het hoogste niveau ».

Na een laatste training op donderdagochtend is deze jonge zwemster klaar en vol vertrouwen om eraan te beginnen op vrijdag, nadat ze « een heel goed gevoel in het water had » gedurende de verschillende trainingssessies sinds haar aankomst in Finland.

De openingsceremonie, om de EPYG écht te lanceren

Donderdagavond tekende de hele delegatie in Pajulahti present voor de openingsceremonie van de Spelen. Onze atleten en staffleden droegen fier de Belgische kleuren tijdens tijdens het défilé voor publiek en VIP’s. Na lottrekking was het Hamza Taleb die de eer had de vlag te dragen en de Belgische delegatie te leiden.

“Het was vrij impressionant om alle landen met hun vlaggen voorbij te zien gaan,” aldus Selma. “We waren in tweede positie in het défilé, net na Groot-Brittannië. Allen samen stapten we tot in een grote zaal waar we vergezeld werden door alle andere landen om naar de officiële discours te luisteren. Nadien luidde het Finse volkslied terwijl alle landen hun vlag wapperden. Het was dus echt een leuk moment.”

De Spelen kunnen nu echt van start gaan, en vanaf morgen zullen onze 5 atleten alles uit de kan halen om onze driekleur met verve te verdedigen in hun disciplines. Veel succes aan iedereen!

Volg onze Belgische atleten live via: