Nieuwe data Spelen gekend : « Onze motivatie is er niet kleiner op geworden »

Gepost op 30 Mar. 2020

Sinds de beslissing van 24 maart om de Olympische en Paralympische Spelen te verzetten, circuleerden snel heel wat theorieën rond de potentiële nieuwe data. Het IOC hakte zonet al de knoop door: alles is met één jaar uitgesteld. De Olympische Spelen gaan door van 23 juli tot 8 augustus, de Paralympische van 24 augustus tot 5 september. Het Belgian Paralympic Committee is tevreden met deze snelle beslissing.
 
Het regende geruchten over de nieuwe data van de Olympische en Paralympische Spelen. Zo werd bijvoorbeeld de piste van een uitstel naar de lente van 2021 als zeer realistisch aangekondigd. In dat scenario zou immers de ernstige zomerse hitte worden vermeden, een probleem dat in aanloop naar deze Spelen wel vaker over de tongen ging bij heel wat sporten en sporters. Maar het IOC besliste uiteindelijk om de Spelen toch in de zomer te laten plaatsvinden, op het moment dat ze normaal zouden plaatsvinden. De Paralympische Spelen verschuiven naar de periode dinsdag 24 augustus – zondag 5 september 2021.
 
Het Belgian Paralympic Committee is tevreden met de snelle beslissing. « Het IOC had aangekondigd binnen de 4 weken te zullen beslissen, maar we zijn zeer blij dat ze de knoop sneller hebben doorgehakt, » aldus Anne d’Ieteren, voorzitter van BPC. « Nu we de data kennen, kunnen we opnieuw aan de slag met een duidelijke werkagenda. Dat is essentieel om vooruit te kunnen, zowel voor onze atleten, ons personeel en de teams van onze sportfederaties. Onze staff kan er nu alles aan doen om van de projecten met betrekkening tot deze Spelen een succes te maken. Het uitstellen van de Spelen blijft hoedanook een schok voor onze beweging, maar we kunnen jullie garanderen dat BPC alles in het werk zal stellen zodat de deelname van Paralympic Team Belgium in Tokio een schot in de roos wordt. Onze motivatie is er niet kleiner op geworden. »
 
Nieuwe selectiecriteria
 
Het International Paralympic Committee (IPC) kondigde aan dat het werkt aan nieuwe selectiecriteria voor de Spelen en dat atleten, die reeds een ticket op zak hadden, hun kwalificatie zullen behouden. Het BPC zal eveneens de nationale criteria aanpassen en het selectieproces updaten.
 
Ter herinnering : op het moment dat de Spelen werden uitgesteld, was enkel het nationale herenteam goalbal al zeker van een selectie.