Nieuw wereldrecord voor Peter Genyn, Europese besttijd voor Maxime Carabin

Gepost op 14 mei. 2023

Meervoudig Paralympisch kampioen rolstoelsprint Peter Genyn snelde vandaag in Oordegem naar een nieuw wereldrecord op de 100m rolstoelsprint klasse T51. Landgenoot Maxime Carabin was dan weer goed voor een nieuw Europees record op de 400m in klasse T52.

Op de VS Internationale Wheelerwedstrijd in Oordegem, een organisatie van de Vlaamse Atletiekliga en G-sport Vlaanderen in samenwerking met Vlierzele Sportief, snoepte Peter Genyn (G-sport Vlaanderen) vandaag opnieuw het wereldrecord op de 100m klasse T51 af van landgenoot Roger Habsch (Ligue Handisport Francophone). Habsch snelde vorig jaar in Gentbrugge nog naar een tijd van 0:19.68, Peter Genyn scherpte het record vandaag aan door 7 hondersten van een seconde beter te doen : 0:19.61 (+0.3 m/s).

“Ik ben zeker tevreden,” aldus Peter Genyn. “We hebben naar deze periode toegewerkt en de omstandigheden waren perfect. Ik wist dat ik in een goede vorm zat, maar het moest er natuurlijk ook nog uitkomen.”

Na zoveel sterke prestaties en records in de afgelopen jaren, stelt Genyn dus opnieuw een wereldbesttijd scherper : “Het materiaal evolueert enorm, carbon begint bij ons ook echt op te komen. Zo win je wat in gewicht, en kunnen we spreken over een verschil van enkele honderdsten van een seconde. Het doel is nu een medaille te gaan halen op het WK in Parijs, en een slot voor ons land binnen te halen voor de Spelen van volgend jaar.”

Europees record voor Carabin

Later op de dag was het aan Maxime Carabin (Ligue Handisport Francophone) om een besttijd op de 400m neer te zetten. In klasse T52 verpulverde hij met een tijd van 0:56.71 het bestaande Europese record van 1:00.44, dat sinds 2015 op naam van de Oostenrijker Thomas Geierspichler stond.

“Mijn recente stages hebben hun vruchten afgeworpen. Ik ben benieuwd naar wat de komende trainingsperiode in België nog verder zal opleveren, op deze maar ook andere afstanden.”

Carabin is ook Europees recordhouder op de 100 en 200m in zijn klasse. Op die laatste afstand staat ook het wereldrecord achter zijn naam.

Beide records zullen ter homologatie verstuurd worden naar het International Paralympic Committee, die als internationale federatie optreedt voor World Para Athletics.