Moussa Diarra, Ambassadeur Génération 2024, in België

Gepost op 06 Feb. 2023

Enkele dagen geleden maakte Moussa Diarra, 25 jaar oud, zijn entree bij het Belgian Paralympic Committee als Ambassadeur Génération 2024. Een jaar lang zal hij het team ondersteunen bij verschillende projecten en bijdragen aan de voorbereiding van de Spelen in Parijs voor het Paralympic Team Belgium.

 Leer Moussa kennen via dit kort gesprek:

  • Moussa, kun je jezelf in een paar woorden voorstellen?

Hallo, mijn naam is Moussa Diarra, ik ben 25 jaar oud en ben afkomstig uit Meaux, een stad in Frankrijk. Ik heb altijd een passie gehad voor biologie en ben deze richting uitgegaan tot ik een Master in Biotechnologie Management behaalde.

Ik hou van alle sporten en heb er verschillende beoefend (voetbal, rugby, handbal, klimmen, basketbal). Sport is essentieel in mijn leven, vooral voor uitwisselingen, ontmoetingen en het overtreffen van jezelf.

Tijdens mijn studie ben ik drie jaar lang vrijwilliger geweest bij de brandweer van Meaux, waar ik veel leerde over eerste hulp en het menselijk aspect.Ik ben een goedlachse, ernstige en zeer nieuwsgierige persoon die zich aanpast, die graag nieuwe dingen ontdekt en van anderen leert.

  • Hoe en waarom besloot je deze ervaring aan te gaan?

Na het beëindigen van mijn studie wou ik een pauze inlassen en wat vrijwilligerswerk doen in het buitenland. En tijdens mijn opzoekingen naar burgerdienst, kwam ik een opdracht tegen als ambassadeur voor de Spelen van Parijs 2024. Dit was een kans en evenement dat ik niet voorbij kon laten gaan, omdat ik overtuig ben van de waarden van sport en de Spelen. Bovendien denk ik dat deze ervaring mij veel zal brengen op sportief, cultureel, menselijk en professioneel vlak.

  • Wat is de missie van een Generation 2024-ambassadeur?

Generation 2024 is een onderwijsprogramma van het organisatiecomité van de Olympische en Paralympische Spelen Parijs 2024. Het brengt verschillende activiteiten samen, die bijdragen tot de legacy van de Spelen. En verschillende initiatieven zijn geïntegreerd in het Generation 2024-programma, waaronder "Ambassadeurs Génération 2024 ".

De missie van een ambassadeur bestaat erin een Olympisch of Paralympisch comité te begeleiden bij de promotie van sport voor allen, de Olympische en Paralympische waarden te promoten, deel te nemen aan de verschillende projecten van het comité en ondersteuning te bieden bij hun voorbereiding op de Spelen van Parijs 2024. Onze missie als Generation 2024-ambassadeur is Frankrijk te vertegenwoordigen over de hele wereld, de jeugd, de diversiteit en de waarden die Parijs 2024 in zich draagt.

  • Wat betekent de Paralympische Beweging voor jou? Hoe zie je deze kans om bij te dragen aan een van 's werelds grootste evenementen?

Voor mij vertegenwoordigt de Paralympische Beweging de kracht van mensen om tegenslagen te overwinnen, hun wil om zichzelf te overtreffen, de moed om zichzelf te aanvaarden en hun vermogen om het onmogelijke te bereiken om zo een rolmodel en een drijvende kracht voor verandering in de samenleving te zijn. Deze kans is vanzelfsprekend een avontuur dat moet worden aangegaan, een manier om aansluiting te vinden bij een wereld met dezelfde waarden, verwachtingen en plezier.

  • Wat zijn je verwachtingen in de periode van je missie?

Tijdens deze missie wil ik graag het paralympisch comité versterken met de overtuiging zoveel mogelijk ingeschakeld te worden, om integraal deel uit te maken van het team, om meer te leren over de Paralympische Spelen en de werking ervan, om de atleten en hun traject te ontdekken. 

  • Het is ook een kans om een ander land te ontdekken (en een andere taal te leren?)?

Precies, het is ook een culturele en taalkundige uitwisseling met als doel een land, zijn cultuur, zijn taal, zijn geschiedenis en zijn monumenten te ontdekken. En ik ben van plan Vlaams te leren, er wordt al een leerschema gemaakt (geïnterviewde in het Nederlands, n.v.d.r.).  

  • Kijk je uit naar de Paralympische Spelen in eigen land? Maak je deel uit van het avontuur als vrijwilliger of als toeschouwer?

Natuurlijk kijk ik, net als iedereen, uit om de Paralympische Spelen ter plaatse te ontdekken en niet voor de televisie.  En ik zal me aanmelden als vrijwilliger, maar ook als toeschouwer. Ik hoop dat de wereld naar buiten komt, want Parijs 2024 wordt magisch.

Als u zich ook graag als vrijwilliger bij het Organisatiecomité voor de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024 wenst aan te melden, ga dan naar de officiële website waar u alle nodige informatie vindt.