Minstens twee finales voor Belgische atleten op deze donderdag 13 juli

Gepost op 12 Jul. 2023

Dag 5 van de Para Athletics World Championships in het Stade Charléty in Parijs en missie volbracht voor Léa Bayekula (T54) en Maxime Carabin (T52). Ze kwalificeerden zich allebei voor de finale op hun afstand (respectievelijk 1500 m en 400 m).

De jonge beloftes Selma Van Kerm (T37) en Kiara Maene (T20) openden het WK voor Paralympic Team Belgium op maandag 10 juli. Selma liep een persoonlijk record op de 400 m en liet een bemoedigende prestatie optekenen in het verspringen. Kiara liep een zeer goede chrono, maar die werd helaas niet gehomologeerd door een voetfout. De twee atletes zijn enorm gemotiveerd om te presteren in de laatste disciplines waarin ze uitkomen.

Op dinsdag 11 juli begon Léa Bayekula (T54) aan haar WK. De Brusselse atlete kwam helaas iets minder dan een seconde te kort om een ticket voor de finale van de 800 m te bemachtigen. Meer motivatie had ze niet nodig om woensdagochtend 12 juli aan de start van de 1500 m te verschijnen met het mes tussen de tanden. Hoewel ze pas haar tweede wedstrijd op die afstand afwerkte, verzekerde Léa zich van een ticket voor de finale.
"Ik ben hier om ervaring op te doen, want het is pas mijn tweede 1500 m in competitieverband", vertelde Léa na de race. "Ik zei tegen mezelf: als ik me kwalificeer, des te beter. En ik heb een paar dingen geprobeerd, zoals inhalen. In de laatste meters kreeg ik het moeilijk, maar ik ben blij dat ik heb kunnen doen wat ik van plan was. Let’s go voor de finale", riep ze met een grote glimlach.

Voor Gilles Rouyet (T38), die voor het eerst deelnam aan het WK, eindigde zijn wedstrijd in mineur. Hij probeerde zijn persoonlijk record op de 400 m te verbeteren, maar hij kwam in de laatste meters ten val en kon de finish niet bereiken. Licht teleurgesteld is hij er echter van overtuigd dat "dit nog maar het begin is" en dat hij "nog niet zijn volledige potentieel heeft bereikt".

Maxime Carabin (T52) sloot de vijfde competitiedag af langs Belgische zijde. De Luikenaar, in topvorm,  verbrak in de reeksen van de 400 meter zijn eigen Europees record en zette ook een kampioenschapsrecord op de tabellen: 0:55.30. “Ik heb mijn eigen record met meer dan een seconde verbroken, dat is geweldig. In de finale zal het sowieso een spannende wedstrijd worden. Ik kijk uit naar mijn eerste rechtstreekse duel tegen de Japanner”, zegt Maxime. Tomoki Sato zal effectief zijn grootste concurrent zijn in de finale. De Japanse wereldrecordhouder won ook zijn reeks en hij mikt op goud in de finale.We zullen dus minstens twee Belgisch getinte finales kunnen volgen op donderdag 13 juli. Dat aantal kan nog oplopen als Joyce Lefèvre (T34) en/of Cécile Goens (T33) erin slagen om bij de besten te eindigen in hun reeksen op de 100 m. Hun wedstrijd wordt ’s avonds gereden.

Afspraak morgenochtend om 9u30 om de andere atleten van Paralympic Team Belgium te volgen op de wereldkampioenschappen van Parijs 2023.

Foto’s alle rechten voorbehouden. © Marcus Hartmann / Paralympic Team Belgium