Memorial Van Damme: revanche voor Gitte Haenen

Gepost op 27 Aug. 2018

Aanstaande vrijdag staat met de AG Memorial Van Damme opnieuw de hoogmis van het atletiek op het programma in het Koning Boudewijnstadium. Als finale van de IAAF Diamond League (samen met Zurich), brengt deze avond de top van het atletiek samen. Een paralympische toets kan hier uiteraard niet ontbreken. Twee paralympische wedstrijden staan op het programma. In de 100m blade runners bij de dames zal Gitte Haenen op zoek gaan naar revanche, nadat ze afgelopen weekend derde werd op het EK.

Afgelopen week behaalde Gitte Haenen in Berlijn nog Europees zilver in het verspringen en veroverde ze brons op de 100m in de klasse T63 (bovenbeenprothese). Op de AG Memorial Van Damme zal ze voor revanche kunnen gaan in die laatste discipline. Ze zal er immers opnieuw oog in oog staan met haar Italiaanse tegenstandsters, die Europees goud en zilver veroverden. Ook twee Noorse, een Nederlandse en een Zwitserse para-atlete zullen om 19u37 aan de start staan.

Voorafgaand, om 19u24, staat de eerste race met para-atleten geprogrammeerd. En het wordt een ongezien concept : een 2x200m mixed relay. Twee para-atleten, die in wheeler racen, zullen een team vormen met de Belgische kampioenen van de 200m bij de junioren. Twee dames zullen het opnemen tegen twee mannen. Léa Bayekula was afgelopen week nog aan het werk op het EK para-atletiek in Berlijn, waar ze deelnam aan de 100 en 200m in de klasse T54. Rémi Kizito komt in dezelfde klasse uit, eveneens in de 100 en 200m. Léa en Rémi trainen samen in de Brusselse club Royal White Star A.C.

De twee paralympische nummers worden georganiseerd met de steun van ENGIE, partner van zowel het Belgian Paralympic Committe als de Memorial.

De avond zal zoals steeds geopend worden met een openingsceremonie. Na een nu reeds geslaagd jaar op sportief vlak, koos de AG Memorial Van Damme ervoor om de Belgen, die op internationaal vlak eremetaal veroverden, tijdens deze ceremonie in de bloemetjes te zetten. Ook in dit plan mochten de paralympische atleten niet ontbreken. Zo zullen verschillende atleten deelnemen aan een ereronde, waaronder medaillewinnaars van het EK para-atletiek van afgelopen week. De openingsceremonie start om 19u10.